Acasă Actualitate Olandezii au un (master)plan pentru Timişoara

Olandezii au un (master)plan pentru Timişoara

DISTRIBUIȚI

Olandezii au venit la Timişoara pentru un proiect-pilot menit să contribuie la construirea unei viziuni globale a oraşului Timisoara, această viziune furnizând material pentru viitorul PID (indispensabil pentru accesul poliilor de creştere la fondurile structurale), precum şi pentru PUG (Planul Urbanistic General) care trebuie finalizat până în 2010. Acest proiect este co-finanţat de guvernul olandez prin programul G2G. Joi a avut loc un seminar pe această temă la Primăria Timişoara unde au fost prezentate modele de oraşe din Olanda şi felul în care sunt ele dezvoltate. Seminarul este destinat dezbaterii beneficiilor procesului de planificare urbană integrată, prin intermediul panoului de prezentări şi discuţii asupra celor mai bune practici din Ţările de Jos, în vederea realizării proiectului-pilot în Timişoara. Este vorba despre un schimb de experienţă între directorii români şi olandezi  şi factorii de decizie cu privire la punerea în aplicare a politicilor de planificare urbană integrată şi proiecte. Grupurile ţintă ale acestui seminar sunt primarii, arhitecţi-şefi şi directorii de dezvoltare din cele opt oraşe mari din România (poli de creştere economică din perspectiva Uniunii Europene): Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara.  Au fost invitaţi să participe reprezentanţii celor două ministere române relevante pentru elaborarea şi implementarea planurilor integrate urbane (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor şi Ministerul Transporturilor), împreună cu experţii olandezi ai Ministerului Locuinţelor, Amenajarea Teritoriului şi de Mediu şi ai Ministerului Afacerilor Economice. De asemenea, au avut loc intervenţii din partea unor reprezentanţi olandezi din oraşe cu experienţă în planificarea urbană integrată, Haga si Rotterdam. La seminarul desfăşurat joi a participat primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu şi ambasadorul Olandei E.S Jaap Werner.

“PUG-ul, de exemplu, trebuie făcut pornind de la deciziile strategice ale masterplanului”

“Este vorba despre o consultanţă profesională. Masterplanul e un instrument în care România acum face primi paşi, un instrument integrat. Această consultanţă oferită de guvernul olandez, nu numai pentru Timişoara, ci pentru toţi polii de creştere este un bun exemplu de integrare a fenomenului urban românesc în fenomenul urban european. Ei ne arată cum se poate organiza o asemenea structură, cum poate funcţiona, ce servicii poate aduce comunităţii, ce înseamnă un masterplan, un plan de măsuri integrat care poate la un moment dat să fie un instrument de a atrage investitori obişnuiţi cu acest mod de a gândi şi dă o seriozitate tutror demersurilor. Acum este etapa de consultare. Rezultatele la ceea ce trebuie să facem şi ce nu trebuie să facem sunt operaţionale şi se vor regăsi în documentele operaţionale. PUG-ul, de exemplu, trebuie făcut pornind de la deciziile strategice ale masterplanului. Asta e principala modificare în legislaţia românească şi anume că fiecare oraş trebuie să aibă un masterplan care să prevadă măsuri strategice şi care să fie transformat în măsuri operaţionale pe planurile urbanistice. Acolo spunem clar: nu se poate face asta, se poate face asta. Dar totul se bazează pe o gândire pe termen lung”, spune arhitectul-şef al Timişoarei Sorin Ciurariu.

“Timişoara trebuie să aibă o densitate de oraş european”

În urma acestui masterplan se vor regla unele lucruri pentru ca Timişoara să se dezvolte conform acestui masterplan. Elaborarea acestui masterplan va pune la punct multe lucruri. “Timişoara trebuie să aibă o densitate de oraş european. Nu poate să fie un sat şi să se pretindă oraş. Trebuie să fie bine integrat funcţional tot ceea ce se face şi trebuie să aibă o politică teritorială responsabilă în sensul că resursele teritoriale trebuie şi rezervate şi folosite cu înţelepciune pentru ca acest oraş să rămână durabil şi peste o sută de ani să avem cu ce să ne bucurăm şi să ne mândrim”, a mai spus Ciurariu.

Comentarii

comentarii