Acasă Actualitate Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de un milion...

Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de un milion de euro, va fi eliberat

DISTRIBUIȚI

Omul de afaceri Marius Leontiuc, judecat pentru o fraudă de peste un milion de euro, va fi eliberat din arest după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, vineri, recursul DNA împotriva unei sentinţe privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara. 

Avocatul omului de afaceri, Lacrima Stan, a declarat că Înalta Curte de Casaţie a judecat, vineri, recursul procurorilor DNA împotriva unei sentinţe a Curţii de Apel Cluj, care a dispus, săptămâna trecută, înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara. Stan a declarat că Înalta Curte a respins recursul procurorilor DNA. Întrucât sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie este definitivă, Marius Leontiuc urmează să fie eliberat. Judecătorii Curţii de Apel Cluj au dispus, în 24 aprilie, în cazul omului de afaceri, înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi ţara, decizia nefiind însă definitivă. Patronul unei firme din Timişoara, Marius Leontiuc, acuzat de o fraudă de peste un milion de euro, a fost condamnat, în mai 2011, de Curtea de Apel Cluj, la zece ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune şi falsuri. Atunci, Curtea de Apel Cluj a pronunţat sentinţa în procesul în care Marius Leontiuc a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj, alături de două reprezentante ale unei agenţii imobiliare, Paula Nicoleta Bîrla şi Mariana Sanda Chifor, pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale şi folosirea lor, precum şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.

Instanţa a dispus condamnarea lui Leontiuc la zece ani de închisoare cu executare. De asemenea, Paula Nicoleta Bîrla a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încercare de şase ani, iar Mariana Sanda Chifor la trei ani şi patru luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de cinci ani şi patru luni. Curtea de Apel Cluj i-a achitat atunci pe cei trei pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Sentinţa nu era definitivă, fiind atacată cu recurs atât de Leontiuc, cât şi de procurori. La sfârşitul lunii februarie, instanţa supremă a casat sentinţa şi a trimis dosarul spre rejudecare Curţii de Apel Cluj.
Marius Leontiuc a fost arestat în august 2008 de Curtea de Apel Cluj şi a fost trimis în judecată de procurorii DNA Cluj în decembrie 2008, alături de alte două persoane, reprezentante ale unei agenţii imobiliare, pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale şi folosirea lor, precum şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.
Potrivit unui comunicat remis, la începutul lunii ianuarie 2009, de DNA, în noiembrie 2005, Leontiuc, administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeş, s-a asociat cu Nicoleta Paula Bârla, fost administrator al agenţiei imobiliare SC Cristal Grup SRL Cluj-Napoca, având şi sprijinul secretarei Mariana Sanda Chifor. Inculpaţii au creat un mecanism prin care au indus şi menţinut în eroare peste 120 de persoane, cărora le-au produs un prejudiciu de peste un milion de euro.
Conform comunicatului, agenţia imobiliară i-a asigurat lui Leontiuc intrarea pe piaţa imobiliară din Cluj-Napoca şi crearea unei imagini de arhitect cu renume, implicat în diverse proiecte imobiliare. Clienţii au fost racolaţi prin publicitate în presa locală de specialitate prin oferirea de "promoţii de preţ", prezentarea de pliante cu viitoarea construcţie, postarea de mesaje publicitare pe internet.
Astfel, Leontiuc, în calitate de asociat şi administrator la SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeş, iar în unele cazuri de reprezentant al SC Europlan SRL Timişoara, respectiv, SC Banat Europlan Proiect SRL Timişoara, SC Neon Proiect (firmă fictivă), prezentându-se sub calitatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele agenţiei imobiliare, a înşelat 120 persoane prin falsificarea şi folosirea de înscrisuri contrafăcute (proiect imobiliar comercial civil, contract de asociere şi vânzare cumpărare, certificat de urbanism, autorizaţie de construire, contract de prestări servicii etc.) ori de înscrisuri în care s-au adus modificări (extrase cadastrale, înscrisuri emise de Consiliul Judeţean Cluj).
Potrivit DNA Cluj, infracţiunile au fost comise în perioada noiembrie 2005 – august 2008, cu ocazia încheierii şi derulării antecontractelor de vânzare- cumpărare şi de construire a unor apartamente într-un bloc cu 10 – 16 etaje ori de acte de rezervare a unor astfel de apartamente. Cu privire la acest imobil, inculpaţii au susţinut în mod mincinos că urmează să fie edificat şi că procedura de autorizare este în curs, determinând persoanele interesate să încheie antecontracte sau acte de rezervare în mare parte prin agenţia imobiliară menţionată.
Construcţia nu a fost edificată şi, în consecinţă, persoanele care au achitat sume de bani pentru contractarea apartamentelor şi plata serviciilor agenţiilor imobiliare au fost păgubite cu suma totală de 1.134.555,11 de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, ale agenţiei imobiliare şi ale părţii responsabile civilmente, SC Romania Europlan Proiect SRL Caransebeş.

Comentarii

comentarii