Acasă Eveniment Operaţie în premieră la Timişoara – prima trombectomie mecanică din România, cu...

Operaţie în premieră la Timişoara – prima trombectomie mecanică din România, cu ajutorul angiografului şi al specialiştilor şcoliţi peste hotare

1913
DISTRIBUIȚI

B53A7251La Timişoara a avut loc o operaţie în premieră – prima trombectomie mecanică în AVC-ul ischemic acut din România. Totul cu ajutorul noului angiograf achiziţionat de Ministerul Sănătăţii pentru Spitalul Judeţean Timişoara şi cu ajutorul a doi specialişti români şcoliţi în străinătate, în Franţa.

Angiograful a fost achiziţionat în urmă cu trei ani, cu un preţ de peste 1 milion de euro, iar acum un an s-a obţinut autorizaţia de funcţionare. Doi medici tineri, care au ales să meargă să se perfecţioneze în Franţa, Raul Pop – neurolog, Cristian Mihalea – radiolog au realizat această operaţie, medici care vor fi angajaţi la Judeţean.

„Sunt intervenţii chirurgicale care salvează viaţa omului, dar nu sunt şi ieftine”

„Au lucrat pe acest aparat cu instrumente aduse de dumnealor, din străinătate, iar restul plăţii o va suporta spitalul judeţean. Sunt intervenţii chirurgicale care salvează viaţa omului, dar nu sunt şi ieftine. Pentru acest caz s-au cheltuit 5.000 de euro, numai ce s-a făcut în angiografie. Important este că s-a salvat o viaţă. Recuperarea este uriaşă”, spune directorul Spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina. Procedura necesită anestezie generală, vorbim de vase cu diametrul de 4 până la 5 milimetri. Avantajul acestei metode este că se poate aplica până la şase ore de când pacientul face accident vascular, se câştigă timp. Timpul este scurt, nu se poate temporiza nimic. Sunt, în medie, două astfel de cazuri pe săptămână la Timişoara. Cazul este al unui bărbat de 67 de ani care şi-a pierdut cunoştinţa la domiciliu, serviciul de ambulanţă l-a găsit în comă. A fost dus rapid la tomograf, i s-a pus diagnosticul de ocluzie a unor vase foarte fine, care controlează centrii respiraţiei. S-a luat decizia de a se proceda pentru trombectomie. Pacientul avea contraindicaţii la tratamentul intravenos, era la al treilea accident vascular cerebral, avea risc de deces ridicat. O parte bună a cerebelului nu primea sânge.

Operaţia a durat trei ore

„Am navigat prin vase, în interiorul lor, până la nivelul presupusei ocluzii, am făcut prima retragere de stent, am scos fragmentele din tromb. Operaţia a durat trei ore. A fost o colaborare foarte bună, medicina de urgenţă, reanimarea şi terapia intensivă. Procedura o putem face, o putem face mâine, dar tot acest lanţ contează, dacă o rotiţă nu se învârtea bine, atunci ajungeam la concluzia că timpul scurt e prea lung. La 24 de ore după intervenţie, pacientul s-a trezit din comă şi respiră singur. Acum e tratat la Terapie Intensivă pentru o infecţie pulmonară. Sperăm că se va recupera bine”, spun specialiştii care au intervenit cu ajutorul angiografului.

„Din perspectivă imediată spitalul pierde nişte bani, dar sistemul câştigă, nu va trebui să îngrijească un pacient imobilizat la pat în comă”

„A existat o pregătire de aproape doi ani de zile, de la aparatură la oameni. Astăzi ne mândrim că toată lumea ştie ce are de făcut. De la momentul iniţial, primul contact cu pacientul de la domiciliu, se preconizează paşii următori. Într-o unitate de timp extrem de mică se pot realiza toate aceste conexiuni, rezultatul este salvarea unei vieţi. Spitalul, dacă nu ar fi ajutat de un program naţional, nu ar putea „a la long” să facă acestă practică. Trebuie să creem premisele unui program naţional”, spune doctorul Florin Bîrsăşteanu, deputat de Timiş. „Există posibilitatea de transmisie de date a pacientului încă de la domiciliu. E un mare avantaj faptul că am început acum doi ani cu tromboliza intravenoasă, am început să bătătorim nişte căi de declanşare a alertei pentru acest tip de procedură. Cred că trebuie privită oarecum mai larg problema financiară. Din perspectivă imediată spitalul pierde nişte bani, dar sistemul câştigă, nu va trebui să îngrijească un pacient imobilizat la pat în comă. Cu o investiţie făcută la timp lucrurile astea se pot evita. Pacientul poate să fie reinserat şi social şi chiar şi profesional”, spune Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Comentarii

comentarii