Acasă Eveniment Operaţiunea ”Jupiter”: sute de percheziții la nivel naţional. În Timiș se fac...

Operaţiunea ”Jupiter”: sute de percheziții la nivel naţional. În Timiș se fac percheziții în școli și companii private

DISTRIBUIȚI

Peste 200 de percheziţii se desfăşoară luni dimineaţă în toată ţara în cadrul Operaţiunii ”Jupiter” având ca obiectiv combaterea infracţionalităţii. 166 de persoane urmează să fie duse la audieri.

”În cursul zilei de astăzi, 2 iunie 2025, în cadrul Operaţiunii „Jupiter”, desfăşurată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), au avut loc 32 de acţiuni operative, în cadrul cărora au fost puse în aplicare 202 mandate de percheziţie domiciliară şi 166 de mandate de aducere”, transmite Parchetul ICCJ.

Investigaţiile privesc infractiuni de delapidare, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, contrabandă, bancrută frauduloasă, infracţiuni la regimul drepturilor de autor, furt, contrafacere, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, obţinerea ilegală de fonduri, înşelăciune, precum şi alte infracţiuni prevăzute de Codul fiscal.

Totodată, sunt vizate şi fapte privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, conform art. 342 alin. 2 din Codul Penal, precum şi infracţiuni de braconaj. În sfera ordinii publice, cercetările vizează şi pescuitul neautorizat, comis prin utilizarea unor unelte interzise, fapte sancţionate potrivit articolului 56 litera f din Legea nr. 176/2024.

În Timiș, polițiștii au descins la școlile Ghizela, Balint, Belint, Costeiu, Secas și Gavojdia, de unde au ridicat mai multe documente contabile. De asemenea, au fost percheziționate locuințele angajatelor birourilor financiare ale unităților de învățământ. Prejudiciul în acest caz, care a fost făcut pe parcursul mai multor ani, se ridică la aproape 2 milioane de lei.

Metoda pe care o practicau angajații școlilor era una simplă. Își transferau banii din contul unității de învățământ în conturile personale sau ale unor apropiați, și asta prin mai multe operațiuni bancare. Banii pe care și i-au însușit, de-a lungul anilor, provin din salariile personalului, chiar contribuțiile sociale ale profesorilor și învățătorilor, dar au luat și  primele pe care aceștia trebuiau să le primească.

Poliția a fost sesizată de către Inspectoratul Școlar Județean Timiș care a demarat în urmă cu câteva luni o anchetă internă la unitățile de învățământ după ce a avut mai multe sesizări legate de astfel de delapidari.

Mai multe persoane urmează să fie duse la audieri la sediul poliției Timiș.

De asemenea, este vizată de perchezițiile din cadrul Operațiunii Jupiter o firma din Timișoara, unde există suspiciuni de bancrută frauduloasă, infracțiune în urmă căreia s-a produs un prejudiciu de 5 milioane de lei.

”Operaţiunea „Jupiter” constituie un demers strategic complex al autorităţilor judiciare române, având ca obiectiv combaterea infracţionalităţii. Prin acţiuni operative de amploare, desfăşurate simultan în toată ţara, se urmăreşte destructurarea reţelelor  implicate în comiterea de infracţiuni economico-financiare, recuperarea activelor sustrase prin mijloace frauduloase, aplicarea legii în mod ferm, inclusiv faţă de persoane aflate în funcţii de răspundere”, explică Parchetul ICCJ.

Ei precizează că operaţiunea „Jupiter” nu reprezintă doar un demers punctual de aplicare a legii, ci ”face parte dintr-o strategie amplă şi pe termen lung, orientată spre consolidarea capacităţii autorităţilor judiciare de a răspunde ferm şi coordonat la ameninţările infracţionale cu impact sistemic”.

Comentarii

comentarii