Acasă Actualitate Oraș inteligent, dar fără căldură și apă caldă. Pentru 22.000 de euro,...

Oraș inteligent, dar fără căldură și apă caldă. Pentru 22.000 de euro, timișorenii vor avea o ”Macheta Digitală” a orașului

DISTRIBUIȚI

După ce ”aruncat” luni 114.000 de lei pentru elaborarea unui „Ghid Tehnic de amenajare a domeniului public și catalog de mobilier stradal”, Primăria Timișoara mai dă 110.000 de lei pentru o ”Machetă digitală” a orașului. Toate aceste cheltuieli au fost făcute în plină criză energetică, în care timișorenii tremură în case și au apă caldă ca pe vremea lui Ceaușescu.

Primăria a anunțat marți, o nouă premieră pentru România, ”Macheta Digitală a Municipiului Timișoara”, un proiect complex ce presupune interoperabilizarea fluxurilor de date de la nivelul întregului oraș. Valoarea estimată a achiziției este de 110.000 lei (TVA inclus) și are un termen de implementare de 6 luni de la semnarea ordinului de începere. Anunțul vorbește de încheierea unei noi etape din cadrul licitației pentru elaborarea documentației pentru macheta digitală (Digital Twin City). O singură firmă, din București, s-a înscris la licitație și urmează evaluarea ofertei sale. Primăria Municipiului Timișoara susține că își asumă astfel rolul de stakeholder principal în transpunerea evenimentelor din oraș într-un mediu virtual, dezvoltând o machetă digitală a Timișoarei. Serviciile achiziționate sunt pentru realizarea temei de proiectare. Datele vor proveni din primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordonate CLT (de ex. STPT, Aquatim, RETIM), din partea actorilor economici, precum și din partea societății civile, cât timp vor respecta normele de calitate și standardele agreate. Portalul de date deschise (open data) al Primăriei Municipiului Timișoara, unde vot fi colectate și găzduite baze de date, este un element din replica finală și o portavoce a datelor menite să fie deschise către publicul larg. Astăzi, de asemenea, a fost finalizată interfața care combină seturile de date donate de la uRADMonitor și ETA2U pentru monitorizarea calității aerului în Municipiul Timișoara. Datele sunt disponibile pe https://data.primariatm.ro/.

”Aceasta este o părticică mică din procesul de sistematizare și interoperabilizare a datelor orașului și reprezintă o parte din datele care vor avea caracter deschis. Firma câștigătoare va realiza un recensământ al datelor digitalizate și care necesită digitalizare în Timișoara, propuneri de standardizare și ordonare pe categorii a acestora și exemple de bună practică din alte orașe. Principalele categorii vizate sunt după funcționalitate (de ex. mobilitate, taxe, urbanism) și după acces (date deschise, închise sau care pot fi achiziționate contra unei taxe)”, precizează reprezentanții Primăriei Timișoara.

Acest proiect este unul din cele două angajamente ale Municipiului Timișoara în programul „100 Intelligent Cities Challenge”. Pentru implementarea soluțiilor din tema de proiectare, Primăria Municipiului Timișoara va aplica pentru finanțare europeană.

Comentarii

comentarii