Acasă Actualitate Oraşul din vestul țării unde se produce salam în fiecare casă

Oraşul din vestul țării unde se produce salam în fiecare casă

DISTRIBUIȚI

În orașul arădean Nădlac de la granița cu Ungaria aproape că nu există gospodărie în care să nu se facă salam tradițional. Rețeta este transmisă din generație în generație, astfel că oamenii locului s-au gândit să organizeze și un festival.

Producătorii și-au pregătit cu atenție preparatele, care au fost jurizate de trei specialiști. Salamul tradiţional de Nădlac este produs în zona de sute de ani şi a devenit de-a lungul vremii un brand local. Aproape 30 de producători locali s-au înscris în competiţie. Deşi reţeta este una singură, fiecare are pus deoparte un mic secret…

Pavel Șinca, producător: “Se pune usturoi, se pune sare, se pune chimen. Mai puţin se pune piper şi boia după gust, dulce şi iute. Fiecare salam are secret, adică trebuie să-l afumi cum trebuie, cu fumu rece.”

Gheorghe Zelena, producător: “Eu fac salam din bazna, mangaliţa şi metis. Tai trei porci şi toată carnea o amestec şi pe urma fac salam în maţe groase de vită.”

Juriul a fost format din trei membri din România, Ungaria şi Şerbia, iar pentru a desemna un câştigător, au gustat fiecare salam în parte. Au ţinut cont, însă, şi de mirosul şi aspectul preparatelor.

De-a lungul vremii reţeta salamului de Nădlac a fost îmbunătăţită, iar acum această specialitate nu lipseşte din nicio gospodărie din zonă.

Milan Kelo, organizator: “Acest salam este cunoscut în zona dar mai ales în ţară. Conservarea este exact cum a fost în urmă cu o sută de ani şi acest gust diferă foarte mult faţă de salamul produs industrial sau care este congelat.”

Salamul de Nădlac se vinde cu 60 – 70 de lei kilogramul, iar cumpărători sunt din toate colţurile ţării. Localnicii primesc comenzi inclusiv din ţări învecinate, unde produsul a câştigat diverse premii la competiţii culinare.

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii

comentarii