Acasă Cultura Orașul paralel sau despre viața ascunsă a Timișoarei via Iosefin

Orașul paralel sau despre viața ascunsă a Timișoarei via Iosefin

DISTRIBUIȚI

În premieră în România, după ce proiectul a “văzut luminile rampei” în orașul din SUA care nu doarme niciodată, New York, ineditul spectacol “Orașul paralel”, a avut loc, vineri 20 august 2021, de la ora 16.30 și de la 19.00, în cartierul Iosefin din Timișoara.

Orașul Paralel este un proiect dezvoltat în cadrul programului Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, de CiviCultura, Asociația Culturală Diogene, în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”.

Cu acest prilej, Ana Mărgineanu și Peca Ștefan au explicat ce înseamnă acest proiect jucat în premieră în România și i- a călăuzit pe timișorenii prezenți prin cartierul Iosefin, dar și pe un scurt traseu cu vaporul pe canalul Bega, începând de la stația STPT de la podul Ștefan cel Mare. În 2022 și 2023, proiectul va cuprinde și cartierele Elisabetin și Fabric, cu extensii în Cetate, creând o rețea de trasee imersive care descoperă viața ascunsă a Timișoarei.Toate aceste rute urmează să fie deschise simultan publicului, în 2023, într-o explorare extinsă în timpul Capitalei Culturale Europene.

„Orașul paralel” înseamnă teatru itinerant pe care spectatorii și trecătorii îl trăiesc împreună cu actorii în decorul unuia dintre cele mai frumoase cartiere ale orașului, Iosefin. Viața reală și teatrul se intersectează și se contopesc pe traseele unor povești inspirate din realitate și urmează personaje de etnii diferite, inclusiv refugiați, care locuiesc în același cartier.

„Orașul paralel” invită locuitorii Timișoarei la o explorare imersivă și participativă în cartierele propriului oraș, în care lumea de zi cu zi se transformă în scenă. Ceea ce pentru restul trecătorilor este o zi ca oricare alta, pentru participanții din „Orașul paralel” înseamnă plonjarea într-o dimensiune paralelă. Poveștile și rutele sunt construite ca un hibrid între teatru, dans, puzzle, joc social, instalație imersivă și audio walk, pe străzile și în spațiile oferite de cartierul Iosefin, făcând posibilă o fascinantă experiență inedită, cvasicinematografică, de a (re)descoperi cu totul altfel un loc și a pătrunde în experiența de viață a altcuiva.

Conceptul a fost creat și dezvoltat în New York de PopUP Theatrics (Ana Mărgineanu, Tamilla Woodard, Peca Ștefan), explorând diferite cartiere din Manhattan. Rezultatul a fost trilogia Broken City:  Lower East Side (2014), Harlem (2015), Wall Street (2016). 

Astfel, apelând la experiența în domeniul storytelling-ului/teatrului imersiv și participativ a doi artiști români, Ana Mărgineanu și Ștefan Peca, Asociația Diogene și Teatrul Thespis, în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, cu sprijinul Facultății de Muzică și Teatru (UVT) și al Facultății de Comunicare (UPT) și-au propus să dezvolte (în colaborare directă cu PopUP Theatrics) o nouă direcție de explorare a poveștilor orașului și a spațiului public.

Distribuția s-a realizat în urma unui casting și cuprinde atât actori cu experiență ai Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, cât și actori independenți: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Czüvek Loránd, Éder Enikő, Erdős Bálint, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vajda Boróka, Balint Ioana Octavia, Antonovici Oana Elena, Curaciuc-Floruț Otniel, Patricia Gavril, Jasmina Mitrici, Marin Lupaciuc, Răzvan Oroianu, Raul Horn, Rusan Rareș-Cătălin, Mirela Puia.

Regia este semnată de Ana Mărgineanu, dramaturgia fiind realizată Stefan Peca. Din echipa de creație mai fac parte:  Cári Tibor (muzica originală), Baczó Tünde (coregrafie), Albert Alpár (scenografie și costume), Patricia Sas (video).

„ORAȘUL PARALEL” este un proiect dezvoltat în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023- Capitală Europeană a Culturii de Asociația Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Universitatea Politehnică Timișoara, în colaborare cu Universitatea de Vest- Facultatea de muzică și teatru, Teatrul Thespis, LOGS, Nokia și alții. Proiectul este co-finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara și printr-un program Erasmus+

Orașul paralel este o experiență inedită care deschide lumi paralele și dezvăluie povești surprinzătoare ale cartierului Iosefin pe trei trasee diferite, trei jocuri în paralel.


Traseul albastru: Martin are nuntă, dar mai întâi trebuie să-și salveze cel mai bun prieten. Trebuie să câștige jocul în care nu se va pierde în timp.

Traseul roz: Vicki are ultima șansă să facă rost de bani ca să treacă trei adolescenți afgani granița. Trebuie să câștige jocul în care scapă de toți cei care încearcă s-o oprească.

Traseul galben: La intersecția lumilor paralele din Iosefin se joacă cel mai fain joc de-a v-ați ascunselea, care ascunde Povestea Secretă. Câinii trebuie să îi prindă pe Iepuri. Iepurii trebuie să scape de Câini. Jucătorul cu cel mai mare scor câștigă premiul cel mare.

În 2021, atingând subiectul refugiaților, proiectul devine și o platformă de dezbatere a unui subiect actual, de importanță europeană și contribuie la eforturile altor organizații timișorene de a repara țesătura socială a cartierelor și comunităților orașului prin teatru și alte instrumente culturale participative.

 Următoarele spectacole vor avea loc în 21 și 22 august 2021, la orele 17.00 și 19.00. Biletele sunt disponibile la caseria teatrului sau online pe tm-t.biletmaster.ro

Participarea la aceste eveniment se face respectând prevederile privind normele sanitare impuse:  obligativitatea purtării măștii de protecție la evenimentele organizate în aer liber, iar participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 – atenționează Odette Pârvulescu, referent marketing.

Comentarii

comentarii