Acasă Politica Orban bate Europa cu un referendum

Orban bate Europa cu un referendum

DISTRIBUIȚI

Orban cel Rău, cum l-au poreclit în păsăreasca lor birocrații de la Bruxelles, Orban al Ungariei și nicidecum Orban cel Bun al României, adică Ludovic, recurge la popor. Face un referendum. Pentru ca maghiarii să se poată exprima liber într-o chestiune extrem de controversată: educația de tip LGTB în școli. Ce urmărește?
 

Situația este mai complexă decât pare. După cum este cunoscut, Uniunea Europeană s-a dezlănțuit împotriva lui Viktor Orban, amenințând în fel și chip că va sancționa Ungaria, atâta timp cât guvernul acestei țări refuză predarea educației sexuale în școli în sistem UE și fără acordul părinților. Pe scurt, i se cere Ungariei să se conformeze normelor Uniunii Europene, astfel încât copiii, de la cele mai fragede vârste, să dobândească cât mai multe cunoștințe despre actul sexual realizat nu numai între un bărbat și o femeie, ci și între doi bărbați sau două femei. Așadar cunoștințe temeinice despre firescul și plăcerile vieții homosexuale. Și, mai mult decât atât, normele europene impun ca acești copii să fie învățați că este cât se poate de firesc ca persoanele care doresc să-și poată schimba după voie sexul. Iar bărbații să dea naștere unor copii. Și toate acestea fără a mai fi necesar acordul părințior.

Până în prezent, Orban s-a pus de-a curmezișul, refuzând să dea curs insistențelor reprezentanților UE, și, din acest motiv, asupra Ungariei se exercită presiuni atât de mari, încât mai marii de la Budapesta au ajuns să declare că, la nevoie, Ungaria este gata să părăsească Uniunea.

Situația devine mai complicată întrucât, pentru prima dată după zece ani, Viktor Orban, care conduce partidul Fidesz, urmează să se confrunte în 2022 cu electoratul, amenințat fiind de o coaliție care devine pe zi ce trece mai puternică. Și iată că, în aceste condiții, el recurge la o soluție politică extrem de ingenioasă. Care se poate dovedi o lovitură de mare maestru.

Înainte de a prezenta planul aparent secret al lui Viktor Orban, cred că este necesar să prezint câteva schimbări majore, pe care acest lider politic le-a realizat. În primul rând, i-a luat în calcul – și nu numai declarativ – pe toți maghiarii, inclusiv pe cei din afara granițelor Ungariei. Și îi sprijină inclusiv financiar, pentru a-și deschide business-uri și a rezista în lumea afacerilor. Și, evident, nu este vorba doar de agricultură. În al doilea rând, prin câteva acte normative bine țintite, a preluat cele mai multe părți sociale din activele băncilor, astfel încât Ungaria, spre deosebire de România, beneficiază de sisteme de credit, care susțin efectiv, la dobânzi competitive, afacerile cetățenilor acestei țări. În al treilea rând, a încurajat, prin mijloace financiare și de altă natură, creșterea natalității și iată că, din această perspectivă, Ungaria se clasează pe prima poziție în Uniunea Europeană. Iar acum să vorbim despre referendum.

Organizarea acestui referendum indică faptul că Ungaria, pentru a rezista presiunilor Uniunii Europene, luptă utilizând de fapt forța adversarului. Pentru că este mai democratic, mai politically correct, chiar și în accepțiunea birocraților UE, chiar și în păsărească pe care aceștia o vorbesc și în care ei gândesc, decât recurgerea la popor? Consultarea tuturor cetățenilor unui stat, într-o problemă disputată și controversată. Cu certitudine acest referendum va fi organizat cândva anul viitor și înaintea alegerilor, la capătul cărora Victor Orban speră să iasă din nou învingător. Totul depinde de fapt de reușita referendumului. Orban își poate consolida electoratul și poate câștiga electorat nou, navigând pe creasta unui referendum pentru familia creștină, sănătoasă, care, în mod cert, îi va da liderului de la Budapesta câștig de cauză. Câștigă referendumul, câștigă și alegerile. Și se va dovedi astfel că, fără să vrea, Uniunea Europeană i-a consolidat poziția politică.

Și ce ar mai putea face în aceste condiții birocrații de la UE, pentru a-l sancționa pe Viktor Orban? Eventual s-ar putea crampona de faptul că acesta refuză, în numele țării sale, să primescă cohorte de migranți. Dar, atenție, și aici poate fi utilizat, într-o bună zi, instrumentul referendumului.

Comentarii

comentarii