Acasă Economic Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, cere dezbateri publice despre marile proiecte...

Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, cere dezbateri publice despre marile proiecte ale Timișoarei

DISTRIBUIȚI

proiect subpasajTimișoara a fost întotdeauna un oraș dinamic, în continuă dezvoltare și transformare. Dovada acestui fapt e numărul mare de proiecte propuse de administrația locală și care au potențialul de a schimba înfățișarea orașului pe termen lung și ireversibil : Open Ville, planul de extindere a Iulius Mall; demolarea fostului Liceu de Arte și a clădirii Inspectoratului Școlar Județean; finalizarea primei faze de reabilitare a cartierului Cetate și plănuirea celei de-a doua etape de reabilitare a centrului istoric; lărgirea la 4 benzi a pasajului pe sub calea ferată Jiul și a străzii Jiul; lărgirea străzii Popa Şapcă şi a Bulevardului Antenei; construirea unui nou pod peste Bega în zona Jiul; închiderea inelului unu de circulație auto în jurul Centrului Istoric, prin construirea unui nou subpasaj prin Piaţa Victoriei cu valorificarea subpasajului pietonal actual şi realizarea unei parcări subterane de 700 de locuri de o parte şi de alta a Str. I.C. Brătianu.
În linii mari aceste proiecte se includ în trei direcții concomitente pe care administrația orașului le urmează: Planul Urbanistic General (PUG), care reprezintă reglementarea dezvoltării pentru perioada următoare, administrarea patrimoniului prin refacerea centrului și a zonelor istorice, aprobarea de mari proiecte. Cele trei direcții trebuie să se armonizeze perfect și să nu se contrazică, astfel încât rezultatele să nu aibă un impact negativ și mai ales ireversibil asupra comunității, calității vieții și a identității orașului nostru .
„Tendința recent manifestată de ștergere a urmelor tipic central-europene din peisajul urbanistic timișorean completată de acceptarea unanimă, fără dezbateri, a unor proiecte urbanistice nespecific europene, nu este de loc în favoarea calității vieții și a identității orașului nostru. O abordare în forță a acestor proiecte, fără dezbatere publică, riscă să ducă la ratarea obiectivelor pe termen lung prin neasumarea istoriei și specificului orașului, precum și nevalorificarea potențialului cultural și economic al orașului,” spune Vlad Goivoronschi, Președinte O.A.R. Timiș.
Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, în calitatea sa de instituție de interes public, recomandă organizarea de dezbaterii publice deschise și constructive cu scopul de a identifica si clarifica interesul public intrinsec fiecăruia dintre aceste proiecte.

Comentarii

comentarii