Acasă Editorial Ororile unui război fratricid. Rachete și diamante

Ororile unui război fratricid. Rachete și diamante

DISTRIBUIȚI

Nu am scris prea mult despre război. Sunt destui analiști, specialiști, profesori în politică externă, profesori în drept internațional, care o fac bine. Mi se pare că doar dreptul la opinie este prea puțin pentru a face analize corecte, detaliate, în vreme ce tehnicile de manipulare fac pârtii largi unor comentarii ce se regăsesc de la nivelul înalt al analizei până la cel abject. Deja este prea mult. Sau așa arată tot ceea ce citim, vedem, înțelegem sau doar credem că înțelegem. Nu doresc să fac o analiză ce preia deja analize făcute de alții, doresc să mă mir… public. Ceea ce este revoltător și strigător la cer este suma elementelor inumane, nesimțite, dizgrațioase, din ambele părți ale războiului (nici nu s-ar putea altfel), privind investițiile în aceste orori: morți, răniți, răpiți, asasinați, umiliți, părăsiți, striviți, abandonați, lăsați pradă bolilor. Oamenii! Despre ei este vorba. În schimb, ambele părți etalează cu o nerușinare aproape imposibil de acceptat, sumele ”investite” în acest cancer de lângă noi. Putin lasă la vedere costurile pentru armele de acum două zile: 700 milioane de euro. Țările din NATO trimit miliarde de euro, fie direct, fie prin arme, către Ucraina, care, desigur, trebuie să facă față războiului deschis de Rusia. Miliarde de euro, miliarde de dolari, în vreme ce planeta suferă profund din pricina altor războaie, mult mai generalizate: războiul cu foametea, cu analfabetismul, pentru alimente, războiul economic, al energiei. Mor copiii din Africa, mor de foame, în vreme ce nu știm exact unde ajung vapoarele cu cereale… Mor alți copii din cauza unor boli despre care lumea se preface a nu ști. Atunci când nu se moare fizic, nu moare trupul, moare sufletul. Copii exploatați în țările asiatice, în munci pentru adulți, copii exploatați pentru pornografie infantilă, alții, uciși în vremea cerșetoriei impusă de mafia cerșitului, copii schingiuiți pentru a fi folosiți în rețele de cerșetorie, maltratați. Femei exploatate de mafia proxenetismului. Pentru asta nu există resurse? Pentru a opri acest război nedrept (ca orice război) nu sunt resurse? Sau le știm doar pe cele pentru vaccinuri și pentru războiul din Ucraina?

Mai este războiul împotriva mamelor. Al celor ce și-au pierdut deja copiii pe front sau care îi așteaptă cu sufletul la gură să se întoarcă de acolo. Mamele din Ucraina, dar și mamele din Rusia, cele care nici nu și-au imagina că vor trăi, în această viață, în mileniul al III -lea, așa o teroare. A războiului. Mamele care nu știu de unde să înceapă lupta cu răul ce le-a intrat în viață. O mână de scelerați strivesc milioane de vieți, fără niciun drept din partea lui Dumnezeu. Dreptul și l-au luat de la oameni, nu de la Cer.

Calculele despre arme, rachete, tancuri, bombe, altele similare, toate sunt forme ale cinismului în forma diabolică de care doar cei de la putere, corupți de starea în care se află, pot fi capabili. Siniștri. Diabolici. Bolnavi. Analizele despre cât și cum este bolnav Putin par infantile și desuete. Penibile, ca și care joacă rolul ”cititorului în iris”. Habar nu avem despre bolile lui sau ale altora, de pe același palier de putere. În schimb, cei bolnavi cu adevărat, fizic, dar și sufletește, sunt lăsați în nenorocirile lor, în frig, foame, lipsuri, neputințe.

Un mare diamant roz a fost vândut, recent, cu 60 de milioane de dolari. De zece ori mai ieftin (!) decât investiția în arme a Rusiei, într-o singură zi. De 15 ori mai ”ieftin” decât ultimul ajutor în arme, dat de SUA, Ucrainei, în urmă cu câteva zile.

Minele de diamante sunt mult mai puțin vinovate pentru umilirea oamenilor decât războaiele. Nu-i așa?

Comentarii

comentarii