Acasă Sănătate Ouă clocite pe ordonanțe legislative, la 38 grade Celsius!

Ouă clocite pe ordonanțe legislative, la 38 grade Celsius!

DISTRIBUIȚI

oua la caldAjunse în pieţe din Timişoara, acestea sunt vândute pe trotuar. Inspectorii şi responsabilii din administraţie sunt ca inexistenţi
La capitolul legi, acte normative aliniate la cerințele europene stăm bine. Cu consecvenţa punerii în practică mai puţin bine. Asta deşi a trecut peste un deceniu de când s-a dat startul implementării normativelor UE impuse pe piața autohtonă. Inspectorii de resort mai făceau şi controale transparente, la agenți economici și prin piețe, precum Piața 700 Timișoara, împreună cu ministrul  A.N.P.C, Rovana Plumb, de la acea dată. Pe-atunci, presa era nelipsită, invitată la controale de teren.
Astăzi, la temperaturi de peste 38 grade, oricine trece printr-o piață agro-alimentară poate constata ouă de vânzare. Unele la mici producători, altele la câte o gospodină venită cu ouă de casă, de-alea bune, la pungă. De vitrină. Dar neștanțate. La masă sau pe jos, la intrare… „Că doar nu întreabă nimeni. De dimineaţă stau şi nimeni nu m-o întrebat nimic. Dar ce-i bai?”!… Au trecut doar câteva luni de la noul val de gripă avariară la păsări. La câţiva paşi de halele din piaţa Iosefin funcţionează Administraţia Pieţelor. Responsabilii din piaţă sunt de nevăzut. Şi aici.  Mai trec şi ei prin piaţă,  ca tot omul. Dacă Bucureştiul nu cere controale tematice nu se fac decât la plângere. Iar consumatorii deseori riscă. Deopotrivă cu precupeţii.
Producerea şi comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor  Regulamentului C.E nr. 852/2004, Ordinului A.N.S.V.S.A. nr. 73/2005 şi ale Directivei 2000/13/C.E. cu privire la etichetarea şi modul de marcare a ouălor şi a ambalajelor, a Ordinului A.N.S.V.S.A nr. 57/2010 privind procedura de autorizare sanitar-veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi distribuie produse de origine animală. Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 111/2008  prevede procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală.
Marcarea ouălor cu codul producătorului se va face la locul de producţie sau la primul centru de ambalare la care sunt livrate ouăle, cu respectarea condiţiilor legale. Ambalajele care conţin ouă de categoria A trebuie să poarte la exterior, pe lângâ concordanţa între codul producătorului marcat pe ou şi cel de pe ambalaj, date înscrise vizibil şi perfect lizibile despre: codul centrului de ambalare ouă; categoria de calitate; categoria de greutate; data valabilităţii; metoda de creştere cu termenii: “Oua de găini crescute în aer liber”; “Ouă de găini crescute în hale la sol”; “Ouă de găini crescute în baterii”.   
Data valabilității minime (a expirării) trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.
Pentru prevenirea apariţiei unor toxiinfecţii alimentare prin producerea si comercializarea de ouă, în alte condiţii decât cele legale, specialiştii din domeniul sanitar veterinar, atenţionează producătorii, comercianţii şi consumatorii de ouă, să respecte urmatoarele:
Valorificarea ouălor de consum se poate face numai în spaţii şi unităţi autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar. Comercializarea ouălor este permisă doar dacă acestea sunt marcate cu: ţara de provenienţă; codul unităţii producătoare; data producerii (ziua, luna si anul), indici de standard de comercializare şi cifra sistemului de creştere, care se aplică pe fiecare ou.
Este interzisa comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă;
Transportul ouălor se va efectua numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţite de document de conformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor;
Se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializarii a ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora;
Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 până la 14 °C.
Populaţia este sfătuită să informeze telefonic serviciile sanitare veterinare arondate cu neregulile constatate, pentru a se putea lua măsuri.

Comentarii

comentarii