Acasă Eveniment Ovidiu Ganţ: „Filarmonica «Banatul» aparţine timişorenilor”

Ovidiu Ganţ: „Filarmonica «Banatul» aparţine timişorenilor”

DISTRIBUIȚI

În urmă cu o săptămână s-a pus din nou pe tapet problema cinematografelor. După ce s-a dorit acordarea acestora către primării, acum, RomâniaFilm le-a cerut înapoi, conform primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, care a spus că pe listă se află chiar şi fostul Cinema Capitol – actualul sediu al Filarmonicii Banatul. Asta deşi cinematograful a fost retrocedat printr-o altă hotărâre, ce nu are legătură cu celelalte cinematografe timişorene. Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Ovidiu Ganţ, spune răspicat: „Filarmonica «Banatul» aparţine timişorenilor”. „Dată în folosinţă în 1929, clădirea a fost realizată din resurse locale şi naţionalizată de comunişti, după cel de-Al Doilea Război Mondial. După Revoluţia din 1989 a urmat un adevărat ping-pong referitor la administrarea şi utilizarea clădirii. Am crezut că disputa s-a încheiat, prin ultima trecere în administrarea Consiliului Local Timişoara şi că s-a revenit la o stare de normalitate, imobilul întorcându-se la proprietarii şi administratorii de drept, şi anume timişorenii. A fost doar o iluzie hrănită şi de posibilitatea pe care am avut-o în tot acest timp de a audia concerte simfonice de înaltă ţinută, într-o sală administrată performant, din ce în ce mai modernă şi mai plăcută pentru public. Evident că acest lucru a fost posibil numai datorită sprijinului Consiliului Local Timişoara şi  managementului eficient”, declară Ovidiu Ganţ, deputat FDGR.

„Sub masca unei aşa-zise revitalizări a cinematografiei stau oare interese imobiliare?”

Ganţ spune că a fost trezit la trista realitate de către O.U. a Guvernului României, publicată în M OF 365/25.05.2011 care prevede trecerea acestui imobil, împreună cu terenurile aferente, în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm”. „Această decizie reprezintă un act inacceptabil de recentralizare, aş spune: o a doua „naţionalizare”. Ea contravine principiului subsidiarităţii, pe care se bazează Uniunea Europeană, este o ingerinţă gravă în treburile administraţiilor locale şi, totodată, materializarea unei mentalităţi tipic comuniste. S-ar putea să fie şi altceva, dacă avem în vedere că imobilele aflate în anexa ordonanţei sunt situate în poziţii ultracentrale, în municipiile şi oraşele în care se găsesc. Sub masca unei aşa-zise revitalizări a cinematografiei stau oare interese imobiliare? Cine îşi mai imaginează astăzi, în România, că această activitate ar putea fi gestionată mai bine în mod centralizat, din capitală, decât la nivel local, de către beneficiarii ei? Indiferent de răspuns, concluzia nu poate fi decât una singură: că această O.U. a Guvernului României trebuie respinsă de către Parlamentul României, printr-un vot cvasiunanim al membrilor acestuia (în anexă fiind cuprinse imobile din aproape toate judeţele ţării).
Personal, voi vota în acest sens şi voi încerca să determin cât mai mulţi colegi să procedeze la fel”, transmite deputatul FDGR.

   

                           

 

Comentarii

comentarii