Acasă Eveniment Pacienţii de la Spitalul Judeţean Timişoara vor fi iradiaţi mai puţin

Pacienţii de la Spitalul Judeţean Timişoara vor fi iradiaţi mai puţin

DISTRIBUIȚI

Oncologie, pneumologie, chirurgie pediatrică şi chirurgie cardiovasculară – sunt patru secţii care trebuie înfiinţate până la sfârşitul anului 2011 pentru ca Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara să-şi păstreze statutul de spital de categoria I de înaltă calificare. Conf. univ. dr. Gheorghe Nodiţi, managerul Judeţeanului, a declarat luni, 6 iunie, că mai e nevoie de crearea unor servicii medicale în cadrul Ambulatoriului. “Toate sunt realizabile. Situaţia ne obligă să ridicăm şi renumele spitalului, iar medicii să aibă condiţii de muncă mult mai bune. Plecarea lor este datorată nu numai de cauze pecuniare, ci şi de condiţiile de muncă neadecvate”, a spus dr. Nodiţi.

 17 miliarde de lei vechi – un nou tomograf

Un prim pas privind dotarea superioară a celei mai mari unităţi sanitare din vestul ţării a fost făcut luni, 6 iunie, când a fost inaugurat oficial noul tomograf Philips, unul dintre cele mai performante din ţară. Prof. univ. dr. Magda Păscuţ, şefa Secţiei de Radiologie, a explicat că acest tomograf are 12 spire, iar timpul de iradiere a pacientului este mult mai redus şi se pot observa leziuni foarte mici, de la 3 milimetri în sus. Aparatul vechi pierdea leziunile mai mici de 10 milimetri. Tomograful, în valoare de 17 miliarde de lei vechi, va lucra non-stop, fiindcă vor intra şi urgenţele medicale care vor veni la spital la orice oră din zi şi din noapte. Se încearcă obţinerea unui alt tomograf cu 20 de spire. Problema este birocraţia. Este nevoie de multă hârţogărie completată şi multe avize şi autorizaţii, iar acestea cer foarte mult timp.

Dotare performantă pentru a păstra pacienţii

Conf. univ. dr. Radu Prejbeanu, directorul medical al Spitalului Judeţean Timişoara, a atras atenţia că dotarea superioară a spitalelor din Timişoara şi din vestul ţării este un obiectiv al Ministerului Sănătăţii, pentru ca pacienţii să nu mai prefere să se trateze în spitalele din Ungaria sau Austria. “Prin dotarea cu aparate medicale performante are loc un acces rapid în sistemul de urgenţe, obţinerea unui diagnostic precis şi stabilirea unui tratament de calitate”, a spus dr. Prejbeanu. La SCJU Timişoara vin din Regiunea de Vest – judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara – dar şi din Mehedinţi sau alte judeţe – până la 45% dintre toate cazurile de urgenţă tratate aici. E un motiv în plus pentru ca Judeţeanul să aibă un asemenea tomograf. Din păcate, ajung cele mai complicate cazuri, fiindcă medicii specialişti cei mai buni din Vestul României sunt la Spitalul Judeţean Timişoara. Problema şi mai gravă este că banii cheltuiţi cu urgenţele sunt foarte mulţi şi recuperarea lor adesea nu se mai face niciodată, iar spitalul pierde. De aceea se speră ca, odată cu clasificarea în categoria I, să fie rezolvată şi chestiunea finanţării celei mai mari unităţi sanitare din Vestul României.
 
 

Comentarii

comentarii