Acasă Actualitate Pădurile de pe Valea Minișului îmbâcsite de depozite haotice de deșeuri

Pădurile de pe Valea Minișului îmbâcsite de depozite haotice de deșeuri

DISTRIBUIȚI

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală comunitară, apolitică și nonprofit, cu activitate civică în domeniul mediului și energiei (detalii pe http://www.gecnera.ro/ și https://www.facebook.com/GrupulEcologicNera/?ref=pages_you_manage), a constatat cu ocazia monitorizărilor de mediu făcute în luna noiembrie a.c că, față de anii precedenți, tot mai mulți agenți economici și persoane fizice abandonează deșeurile în pădure iar locurile alese sunt situate delungul șoselelor care nu de puține ori traversează  ariile naturale protejate din județul Caraș – Severin. GEC Nera apreciază că aceasta este o tendință apărută după înăsprirea sancțiunilor privind depozitarea deșeurilor iar făptașii aleg locuri din pădure unde sunt mai greu depistați.

Recent GEC Nera a sesizat Garda Forestieră Timișoara în legatură cu astfel de fenomene des întâlnite pădurile de pe Valea Minișului în locuri aflate în zona și în interiorul parcurilor naționale Semenic Cheile – Carașului și Cheile Nerei – Beușița.

”Ne așteptam ca aspectele sesizate să fie constatate și de către Garda Forestieră Timișoara, iar administratorul de teren, respectiv Romsilva, să fie sancționat și obligat la aducerea acestor zone la starea inițială așa cum prevede Legea 171/2010.

Într-un răspuns trimis către GEC Nera, Garda Forestieră Timișoara dă de înțeles că numai infracțiuni de acest gen constatate cu ocazia controalelor periodice ale gărzii, probabil programate și anunțate din timp pe trasee bine stabilite, ar putea face obiectul unor sancțiuni prevăzute de Legea 171/2010. Cu infrcțiunile sesizate de societatea civilă… este mai complicat, motiv pentru care Romsilva nu a fost sancționată de gardă în acest caz nici măcar cu o ”mustrare verbală”. I s-a adus doar la cunoștință despre existența depozitelor de deșeuri.

Atitudinea gărzii nu este departe de cea din urmă cu mai bine de 30 de ani când reprezentanții recent înfințatului pe atunci comisariat pentru regim silvic, predecesorul gărzii forestiere,  luau poziția de drepți în fața reprezentamților Romsilva atunci când intrau în pădure la control.

Cu siguranță între timp lucrurile au evoluat iar azi o asemenea atitudine poate fi explicată ca o posibilă și modestă contribuție la stabilitatea coaliției de guvernare”, spune Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC România .

Comentarii

comentarii