Acasă Actualitate Paisie a făcut „Casă de Ajutor Reciproc” din bani europeni

Paisie a făcut „Casă de Ajutor Reciproc” din bani europeni

DISTRIBUIȚI

paisieFlaviu Ciopec, avocatul Arhiepiscopiei Timişoarei în dosarul „Şpagă din bani europeni”, a reuşit să îi amuze, joi, pe procurorii DNA. La DNA Timişoara au fost audiaţi zeci de martori în cazul unui furt de bani europeni, în care înaltele feţe bisericeşti de la Timişoara, în frunte cu Paisie Lugojanul, sunt îngropate până la gât. Vineri, în faţa procurorilor au fost prezenţi mai mulţi angajaţi de la fostul centru educaţional din Sânnicolau Mare.

Cu o zi înainte, la DNA a avut loc o întâmplare de-a râsu-plânsu. Conform surselor noastre din DNA, una dintre animatoarele educaţionale de la Făget a fost întreruptă în timpul interogatorului. Avocatul Arhiepiscopiei Timişoarei a întrebat-o pe femeie de ce este nemulţumită că a virat o sumă de bani lunar la Arhiepiscopia Timişoarei, pentru că apoi toţi banii i-au fost daţi deodată înapoi. „Este ca şi la CAR (Casa de Ajutor Reciproc): aţi luat toţi banii o dată înapoi”, ar fi spus Ciopec.

 

Dumnezeul lor e banul…

Femeia audiată, joi, este un caz aparte între toţi angajaţii celor cinci centre educaţionale închise în Timiş, datorită Arhiepiscopiei Timişoarei. Mai-marii bisericii au perceput şpagă lunar câte 500 de lei din salariile angajaţilor şi le-au numit simplu… donaţii. Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect POSDRU, iar banii de salarii proveneau, evident, din fonduri europene. Fosta angajată a centrului educaţional de la Făget, Bianca Viziniuc, era scutită de la impozit pentru că are o problemă delicată de sănătate… De fapt, îi lipseşte o mână! Locotenenţii lui Paisie nu au avut nicio compasiune. Din contră. I s-a perceput sub formă de “donaţie” şi banii pe care nu trebuia să-i dea impozit la stat datorită invalidităţii. În timp ce toate angajatele erau obligate să doneze lunar 500 de lei, Bianca Viziniuc le-a dat lacomilor de la Arhiepiscopia Timişoarei 750 de lei. Motivaţia a fost una absolut şcoantă şi ne-a fost dezvăluită de Bianca Viziniuc, cu ceva timp în urmă. „Am plătit către oamenii lui Paisie, pentru că nu am avut de ales. Depind de acest serviciu, mie mi-au luat 750 de lei din fiecare salariu, deşi eram scutită de impozit prin legislaţia românească, dar ei au spus că dacă nu dau banii sunt… discriminată pozitiv!”

Cei ce şi-au cerut drepturile au devenit “oile negre”

Lipsa oricărei dovezi de compasiune a aghiotanţilor lui Paisie s-a transmis parcă şi avocatului, care acum încearcă să-i scape de bucluc. Acesta a intervenit a doua oară în audierea Biancăi Viziniuc, încercând să o intimideze, în timp ce femeia povestea modul în care a fost ameninţată de gaşca lui Paisie Lugojanul. Femeia a mărturisit şi faptul că nu şi-ar fi primit toţi banii pe care a fost forţată să-i “doneze” Arhiepiscopiei Timişoarei. Momentan, femeia nu ar vrea să se constituie parte civilă într-un nou proces pentru recuperarea banilor ce i se cuveneau. Bianca Viziniuc este convinsă că şi dacă s-ar redeschide aceste centre educaţionale, ea nu ar mai fi, sub nicio formă, primită să lucreze aici. Pentru că a fost văzută mereu ca “oaia neagră”. Doar pentru că a avut curajul să-şi ceară drepturile.

Cine stă în spatele furtului de bani europeni?

Inculpaţii în teribilul dosar în care Arhiepiscopia Timişoarei este îngropată până la gât sunt Ion Gheorghe (Preasfinţitul Paisie Lugojanul), episcopul vicar al Timişoarei, preoţii Alin Cuza şi Cristian Pavel şi contabila Mihaela Zărie. În ciuda probelor evidente, atât Mitropolia Banatului, cât şi Patriarhia Română păstrează o tăcere suspectă. Grija pentru banii europeni, de care a dat dovadă Arhiepiscopia Timişoarei, a atras închiderea a 16 centre educaţional-sociale din întreaga tară. În Timiş s-au închis cinci astfel de centre.

Cum se dădeau “donaţiile” cu forţa?

Centrele educaţionale au fost create în baza unui proiect european POSDRU. Proiectul coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia avea ca partener Arhiepiscopia Timişoarei. De la Timişoara, de fapt, a început declinul rapid al acestui proiect, ce trebuia să se termine abia în iulie 2013. Aici, Arhiepiscopia Timişoarei a cerut „şpagă” din bani europeni, solicitând câte 500 de lei lunar ca „donaţie”, din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Iniţial, aceşti bani au fost daţi în nume colectiv, pe chitanţe, apoi nu a mai existat nici o hârtie oficială, banii se dădeau şi se primeau la negru. Paisie şi compania sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi corupţie.

Comentarii

comentarii