Acasă Stiri recomandate Paisie, hoţ de bani europeni! (II)

Paisie, hoţ de bani europeni! (II)

DISTRIBUIȚI

Alertă de grad zero, vineri, la Arhiepiscopia Timişoarei, după dezvăluirile apărute în ZIUA de Vest despre furtul banilor europeni sub oblăduirea celor mai înalte feţe bisericeşti din capitala Banatului. Aproape toate angajatele celor cinci centre sociale implicate într-un proiect european, în care partener este Arhiepiscopia Timişoarei, au fost chemate de urgenţă pentru a da explicaţii despre scurgerile de informaţii. Tot vineri a fost convocat, în regim de urgenţă, Consiliul Eparhial Timişoara.

citește și:

 

VIDEO / Preotul Alin Cuza 

 

 
Obligaţi la donaţii fără chitanţe…

 

Angajatele centrelor educaţionale din Timiş erau obligate ca din salariul lunar, finanţat din fonduri europene, să plătească sub formă de donaţie câte 500 de lei Arhiepiscopiei Timişoarei. La început, banii au fost daţi pe chitanţe, dar, mai apoi, aceştia au fost daţi efectiv la negru. Cine nu a vrut să vireze la timp banii a avut surpriza ca salariul să nu-i mai fie virat pe card. Paisie Lugojanul, episcopul vicar, încearcă să îngroape afacerea. În ciuda tuturor dovezilor, Preasfinţitul Paisie Lugojanul a sugerat, în şedinţa Consiliului Eparhial de vineri, să se încerce îngroparea tunului pe bani europeni.
 
Nu au vorbit despre banii luaţi cu forţa

Părintele Cristian Pavel, unul dintre cei doi coordonatori ai centrelor sociale din Timiş unde angajatele erau forţate să doneze bani din fonduri europene, ne-a promis joi că banii vor fi restituiţi păgubiţilor. Tot el spunea că banii din donaţii sunt la instituţie şi nimeni nu s-a atins de ei. Angajatele s-au dus cu speranţa că îşi vor recupera donaţiile forţate, dar au avut un şoc. Nimeni nu a vorbit de niciun ban. Mai mult, părintele Pavel le-a cerut tuturor să se gândească bine la ce fac, pentru că riscă să-şi piardă locul de muncă şi centrele educaţionale să fie închise. „Nu pot să înţeleg de ce ne-au chemat. Ne-au transmis doar ameninţări voalate şi nu au discutat nimic despre banii noştri luaţi lună de lună cu forţa. Nu ştiu ce ne aşteaptă, dar vom lupta până la capăt pentru dreptate”, ne-a spus Violeta Mureşan, angajată a Centrului Educaţional Sf. Iosif cel Nou de la Partoş din Deta.
 
Mitropolitul a cerut anchetă internă

O altă angajată care a fost forţată să facă donaţii din propriul salariu, finanţat din bani europeni, Laura Jurj, a plecat cu un gust amar de la întâlnirea de la Arhiepiscopia Timişoarei. „Nu ştiu dacă va mai trebui să donez şi lunile viitoare câte 500 de lei din salariu. Nu ni s-a spus nimic. Ni s-a transmis clar să ne gândim bine că rămân o grămadă de oameni pe drumuri”. La Inspectoratul de Poliţie Timiş au fost înregistrate până acum două plângeri ce vizează abuzul prin care Arhiepiscopia Timişoarei le cerea, lună de lună, donaţii de 500 de lei de persoană angajatelor din centrele sociale. Plângerile au ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. Înaltpreasfinţitul Nicolae, mitropolitul Banatului, a convocat vineri Consiliul Eparhial Timişoara. Acesta a cerut o anchetă internă în regim de urgenţă. Preasfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, a ridicat tonul în cadrul şedinţei, a spus că presa este mincinoasă şi a cerut muşamalizarea afacerii pe bani europeni.
(Va urma)

 

Comentarii

comentarii