Acasă Actualitate Palatul Apelor din Timișoara, inaugurat cu mare fast, în prezenţa ministrului Apelor...

Palatul Apelor din Timișoara, inaugurat cu mare fast, în prezenţa ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş – Foto

DISTRIBUIȚI

Palatul Apelor din Timişoara a fost inaugurat joi, cu mare fast, în prezenţa ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, dar directorul Apelor Banat, Titu Bojin spune că mai este de lucru.

“Clădirea nu este finalizată total, mai avem de făcut demisolul şi mansarda, unde sunt 20 de camere care vor fi alocate centrului de pregătire al ANAR, pentru pregătirea personalului, ca să nu mai plătim cazare. Noi sperăm că va fi totul gata în decembrie, mansarda va fi gata în câteva săptămâni”, spune Titu Bojin.

El a adăugat că lucrările la demisol sunt mai delicate, pentru că temelia este din cărămidă şi fiecare cărămidă trebuie frecată cu peria de sârmă, conservată, dar banii sunt asiguraţi.

Investiţia totală de reabilitare, reparaţii şi conservare a Palatului Apelor, monument istoric, care au început în anul 2011, se ridică la peste 12,3 milioane de lei,

”Restaurarea a durat atât de mult pentru că am avut în urma unui control al Curţii de Conturi, din 2012, unii inspectori mai zeloşi care au considerat că banii care au venit de la Guvern au fost greşit alocaţi pentru această clădire. Până la urmă ne-am judecat şi în noiembrie anul trecut am câştigat în instanţă. A fost reluată licitaţia, iar norocul nostru a fost că a câştigat aceeaşi firmă pentru că lucrarea e foarte complexă şi nu toate firmele au acreditările pentru monumente. Mai avem de făcut demisolul şi partea de mansardă.  Efectiv va fi gata în luna decembrie. Mansarda va fi gata în câteva săptămâni”, a declarat Titu Bojin, directorul Administraţiei de Apă Banat.

Împodobit cu elemente marine, Palatul Apelor se află pe malul Canalului Bega desparte două dintre cartierele orasului: Elisabetin şi Iosefin.

Palatul Apei sau Casa Societăţii Timiş – Bega, aşa cum se numea iniţial edificiul, a fost construit între anii 1898-1903, mult după ce Bega a devenit navigabilă, iar arhitectul Baumhorn Lipót a fost cel căruia i s-a încredinţat realizarea proiectului. Aşa cum se obişnuia în curentul perioadei de început a anilor 1900, s-au utilizat elemente neobaroce şi ale ordinului ionic, iar figurile stilizate reprezentând elemente marine sunt de o fineţe remarcabilă.

Proprietarul clădirii, Administraţia Bazinală de Apă Banat, a lansat în anul 2010 un amplu proces de renovare a Palatului Apelor, iar joi a organizat o mare sărbătoare. IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a ţinut o slujbă de sfinţire. Aceasta a fost urmată de o suită de dansuri populare bănăţene, iar directorul ABA Banat, Titu Bojin, i-a invitat pe cei prezenţi să se prindă în Hora Unirii.

 

Comentarii

comentarii