Acasă Special Pamant de mormant

Pamant de mormant

DISTRIBUIȚI

Guvernul Ponta asteapta ca Parlamentul sa se pronunte in controversatul proiect Rosia Montana. Si asta chiar acum in aceste zile in care artizanul intregii afacerii, miliardarul Beny Steinmetz este fugarit in lumea intreaga de catre autoritatile judiciare pentru controversate afaceri cu aurul. In care, de fiecare data, sunt amestecate autoritatile. Adica manjite. De fapt, proiectul de lege inca nu a fost pus la dispozitia parlamentarilor. Pentru ca ii lipsesc multe avize. In absenta acestora, cartoful fierbinte nu poate fi ridicat de deputati si senatori. Si, incet-incet, am convingerea ca se transforma in pamant de mormant.

 

Scandalul international legat de omul care a gandit intreg proiectul Rosia Montana dupa modelul in care a construit si alte afaceri asemanatoare in diferite tari din lumea a treia, Beny Steinmetz, a izbucnit, culmea, doar cu o zi inainte ca Guvernul Victor Ponta sa decida ca afacerea Rosia Montana sa fie transata nu de Guvern, ci de catre Parlament. Intre timp, investigatiile impotriva miliardarului, care in fiecare tara in care a actionat si-a gasit complici interni printre inaltii demnitari, creand adevarate retele de crima organizata, a luat amploare. Pe CorectNews.com publicam astazi un articol incendiar, aparut in cursul noptii in prestigioasa publicatie britanica The Guardian, si care se refera la investigatiile declansate in Marea Britanie. Si asta dupa ce birourile lui Steinmetz din Elvetia si Franta au fost date cu fundul in sus de politia judiciara.

Cei care vor sa exploateze aurul au facut presiuni asupra Guvernului, sustinuti fiind, pana zilele trecute, de presedintele Romaniei, la vedere si de o parte din servicii, in mod ocult, pentru a obtine dreptul de a exploata, in viitorii ani, muntele de aur, in ciuda pericolelor de natura ecologica, arheologica, demografica si sociala si a ambiguitatilor de natura economica. Pentru a se sustrage acestei presiuni, Guvernul a procedat intelept si corect. A trimis proiectul in directia Parlamentului. Unde insa, acesta nu a aterizat intr-o forma care ar putea fi analizata. De ce?

In primul rand pentru ca, din capul locului, proiectul legislativ Rosia Montana a plecat cu un amplu aviz negativ din partea Ministerului Justitiei. Nu intru in detalii, dar precizez ca Ministerul Justitiei trage semnale grave de alarma privind neconstitutionalitatea unor prevederi, definirea aproximativa, iar nu precisa, a unor termeni, situatie in care, in viitor, ar putea fi generate grave litigii cu statul roman si restrangerea dramatica a unor drepturi cetatenesti.

In proiectul de lege este utilizata expresia “proiect de interes public national de importanta deosebita”. Ceea ce creaza o confuzie juridica, daca nu rau intentionata, in orice caz extrem de periculoasa. Prima si cea mai importanta este ca, printr-un asemenea artificiu juridic, legea ar putea permite unei companii private ca, actionand in numele statului, practic substituindu-se statului roman, sa poata opera exproprieri de terenuri si case, fixand si suma de despagubire, in urma carora localnicii ar fi practic alungati.

La fel in ceea ce priveste redeventele, ca sa ne referim la partea economica, ele sunt fixate la 6 la suta, dar nu se stie la ce se raporteaza procentul. Pentru ca e o diferenta ca de la cer la pamant intre valoarea produsului minier comerciabil si cotatia aurului la Londra. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca statul roman, detinand doar 25 la suta din actiuni, nu va mai putea bloca in viitor, niciodata, deciziile rele.

Proiectul Rosia Montana devine, pe zi ce trece, pamant de mormant.

Sursa: CorectNews

Comentarii

comentarii