Acasă Actualitate Până la ce nivel va creşte şomajul în Timiş şi în România?

Până la ce nivel va creşte şomajul în Timiş şi în România?

DISTRIBUIȚI

Se pare că specialiştii nu pot da niciun răspuns exact. Ei susţin că această criză economică este cea mai “parşivă” din câte au fost vreodată.
Stefan ErdelyAgenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOF) Timiş are, în acest moment, aproape 300 de locuri de muncă vacante. Şomerii sunt invitaţi la sediul AJOFM Timiş (Bd. Republicii nr. 22, lângă Gara de Nord Timişoara) pentru a-şi găsi un serviciu. Ei pot fi angajaţi pe perioada nedeterminată. Locurile de muncă sunt din toate domeniile şi pentru toate nivelurile de pregătire profesională – liceu, şcoală profesională sau facultate, dar şi pentru simpli muncitori. În Timiş, rata şomajului a sărit de 2% şi se preconizează că, până în vară, va sări de 3%. Totuşi, judeţul nostru stă bine.
În alte judeţe, şomajul a ajuns la 10%, fapt ce este într-adevăr primejdios pentru o economie.
Nici la nivel naţional, situaţia încă nu e gravă. Şomajul e peste 5%, dar nici liniştitor nu e.
În mod normal, într-o economie sănătoasă, procentul firesc al ratei şomajului trebuie să fie de 4%.

Şomerii pot urma cursuri de racalificare gratis, la AJOFM Timiş

La sfârşitul săptămânii trecute, la Bursa generală a locurilor de muncă, în Timiş, peste 1.800 de şomeri s-au bătut pentru aproape 1.000 de locuri de muncă.
Ştefan Erdely, directorul AJOFM Timiş, a declarat că oferta a fost mică şi este o dovadă că e criză.
Agenţii economici nu s-au mai înghesuit, ca de obicei, să îşi prezinte oferta de angajări.
În schimb, cererea a fost mare. Semn iarăşi de criză economică.
Oricum, numărul şomerilor va creşte în Timiş.
Întrebarea ce se ridică este: “Până la ce nivel va creşte şomajul în Timiş, în România şi în lume?”. Se pare că specialiştii nu pot da niciun răspuns. Ei susţin că această criză economică este cea mai “parşivă” dintre câte au fost. De ce? Anul trecut, în aceeastă perioadă, oamenii politici români şi reprezentanţii Băncii României susţineau că ţara noastră nu va fi lovită de criză, fiindcă ne aflăm la pariferia sistemului, iar economia românească nu este ancorată puternic la economia mondială.
Acum, deja se vorbeşte de recesiune economică în România.
Şomerii timişeni trebuie să ştie că AJOFM Timiş este o agenţie de ocupare şi angajare a forţei de muncă, nu o agenţie de şomaj ce numai îi înregistrează pe cei care rămân fără serviciu.
Aici, persoanele disponibilizate se pot înscrie şi, pe lângă că vor primi ajutor de şomaj ele pot să şi urmeze un curs de recalificare în muncă, pe gratis.
Mai mult, dacă şomerul se angajează înainte de a finaliza şomajul, pe lângă salariu, va mai primi şi 30% din ajutorul de şomaj.
Trebuie să amintim că, perioada de încasare a ajutorului de şomaj s-a prelungit, acum, la 12 luni.

Comentarii

comentarii