Acasă Actualitate Papa Francisc, vizită apostolică la Budapesta. Numeroși catolici din Banat vor merge...

Papa Francisc, vizită apostolică la Budapesta. Numeroși catolici din Banat vor merge la Sfânta Liturghia din Piața Kossuth

DISTRIBUIȚI

Sfântul Părinte se va afla în Ungaria la invitația autorităților civile și bisericești. La eveniment vor participa însă și numeroși credincioși catolici din țările învecinate. În mai multe biserici romano-catolice din Banat s-au făcut liste pentru cei care doresc să participe la Sfânta Liturghie ținută de Papa Francisc la Budapesta, de duminică. Episcopia Romano-Catolică de Timișoara a organizat și un pelerinaj pentru credincioși tineri care vor avea ocazia să participe, sâmbătă, la o întâlnire cu Papa Francisc, unde se va putea intra doar cu invitații puse la dispoziție de diferite episcopii.

“Ne bucurăm că și noi putem participa, în orice caz suntem aproape,dioceza noastră este vecină cu dioceza din Szeged, credincioșii vin cu bucurie să fie întăriți în credință, întăriți în unitate cu Sfântul Părinte. Voi merge și eu. Îndemn să fim acolo cu rugăciune, pentru că prin rugăciune sufletul se deschide și va putea primi toate harurile bunului Dumnezeu”, a spus Iosif Csaba Pal, episcopul romano-catolic de Timișoara.

Papa Francisc se află pentru a doua oară la Budapesta, unde a participa în 12 septembrie 2021 la încheierea celui de-al 52-lea Congres euharistic internațional, găzduit și organizat de Biserica catolică locală.

“Papa Francisc a fost la Budapesta și urmă cu un an și jumătate, dar atunci a stat doar la Congresul euharistic, dar a promis că va veni să viziteze și poporul creștin. Am participat și atunci cu bucurie la acea Sfântă Liturghie, dar și acum aștept cu multă deschidere și speranță întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc”, a mai declarat episcopul Iosif Csaba Pal.

Duminică, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie în aer liber, în Piața Kossuth Lajos. Aici credincioșii vor putea participa fără să aibă nevoie de vreo înregistrare. Toată lumea va trece însă printr-un control de securitate riguros. Porțile se deschid de la ora 6.00, iar în piață se va putea intra până la ora 8.15, locurile fiind ocupate după principiul primului sosit. Cei care nu vor prinde loc în Piața Kossuth Lajos vor fi dirijați spre străzile lăturalnice, unde liturghia va putea fi urmărită pe crane uriașe. De la Timișoara vor pleca două autocare cu credincioși pentru Sfânta Liturghie a papei.

Potrivit programului călătoriei, Papa Francisc se va întâlni vineri cu primul ministru Viktor Orban, apoi cu autoritățile și cu reprezentanții societății civile. Agenda primei zile la Budapesta se încheie în con-catedrala ”Sfântul Ștefan”, cu o întâlnire cu episcopii, preoții și diaconii.

Sâmbătă, este programată o vizită privată la copiii institutului  “Batthyany și o întâlnire cu săracii și refugiații la biserica ”Sfânta Elisabeta a Ungariei”. La ora 16.30 are loc întâlnirea cu tinerii, organizată la “Papp László Sportaréna”.

Duminică este Sfânta Liturghie din Piața Kossuth Lajos, unde sunt așteptați să participe peste 100.000 de credincioși.

În final, la ora 16.00, papa adresează ultimul discurs al vizitei, în fața reprezentanților domeniului cultural și universitar, la Universitatea catolice “Péter Pázmány”.

Comentarii

comentarii