Acasă Economic Parcare subterană cu 300 de locuri în Piaţa 700

Parcare subterană cu 300 de locuri în Piaţa 700

DISTRIBUIȚI

parcare piata 700Consilierii locali ai Timişoarei vor decide, săptămâna viitoare, dacă va fi construită o parcare subterană cu cel puţin 300 de locuri în Piaţa 700. Proiectul, iniţiat de ADP Timişoara, a mai fost o dată respins la vot, dar primarul Gheorghe Ciuhandu şi directorul ADP Liviu Barbu sunt optimişti. Controversată încă de la început, intenţia municipalităţii de a atribui direct, prin contract de concesiune către ADP Timişoara a terenului situat în Piaţa 700 în vederea construirii unei parcări subterane, este acum, din nou, de actualitate. Perspectiva finalizării construcţiei noului sediu al Finanţelor Timiş şi valul de maşini care va invada această zonă, a dat un semnal de alarmă care nu poate fi ignorat de oficialităţile locale. Semnele de întrebare nu vin acum din partea modului în care a fost concesionat terenul ci din hotărârea ADP de a se asocia cu societatea comercială Constructim în vederea realizării acestei parcări. Jocurile se pare că sunt deja făcute, cel puţin până la votul din Consiliul local. Parcarea subterană, pe două nivele, ar urma să fie construită pe aproape 6.300 de metri pătraţi, în zona Pieţei 700 din Timişoara, vizavi de sediul Aquatim, între clădirea Modatim şi cea în care se va muta în curând Administraţia Finanţelor Publice. Costurile estimate sunt de aproximativ 5 milioane de euro şi vor fi suportate în proporţie de 100% de Constructim. Cheltuielile de exploatare, ca şi profitul, vor fi împărţite între ADP, care va lua 25% şi Constructim, ce va lua restul de 75 de procente. Se estimează că investiţia va fi recuperată în cel mult 8 ani.
Principalii beneficiari ai celor 300 de locuri de parcare vor fi angajaţii de la Finanţe şi oamenii care se vor adresa acestei instituţii, care vor plăti un tarif de 3 lei pe oră. Riverani vor putea să-şi parcheze maşina de la ora 18 sau 20 până dimineaţă, la tarife promoţionale de 80 – 100 de lei pe lună. „Vrem o soluţie de compromis, care să mulţumească şi investitorul şi populaţia, dar şi firmele şi instituţiile din zonă care s-au arătat deja interesate să rezerve locuri de parcare”, a declarat Liviu Barbu.
Proiectul de hotărâre privind atribuirea directă, către SC ADP SA, prin contract de concesiune, a terenului din zona Pieţei 700, în vederea construirii unei parcări subterane, printr-o asociere cu societatea Constructim, se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local de marţi. Proiectul a mai fost respins o dată de consilieri, democrat-liberalii nefiind de acord cu această atribuire. Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat că a purtat discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, care i-a dat asigurări că aleşii PD-L vor vota pentru parcare.
Despre realizarea parcării din Piaţa 700, despre care acum primarul şi directorul ADP spun că va fi realizată în 10 luni, se discută de mulţi ani. Procedura de asociere pentru realizarea parcării a fost demarată în 2007, dar o singură firmă s-a prezentat la negocieri. La nivelul CLT a fost numită o comisie de negociere a contractului de asociere ce urma să fie încheiat între ADP şi Constructim SA, dar proiectul a fost amânat pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal referitor la toată zona Pieţei 700. Proiectul a stârnit controverse pentru că în contractul iniţial de asociere se spunea că dacă în timp se va dovedi că parcarea este nerentabilă aici vor fi realizate spaţii comerciale. Gheorghe Ciuhandu şi Liviu Barbu dau acum asigurări că nu va fi niciun spaţiu comercial.

Comentarii

comentarii