Acasă Administraţie Parcul Central Scudier din Timişoara va fi amenajat după modelul grădinilor vieneze...

Parcul Central Scudier din Timişoara va fi amenajat după modelul grădinilor vieneze din Schonbrunn

DISTRIBUIȚI

fantana parc central 01 0Timişorenii au ales ca Parcul Central Scudier să fie amenajat după modelul grădinilor vieneze ale Palatului Schonbrunn, cu parcuri-labirint, fântâni arteziene, cu infrastructura total modernizată şi cu plantaţii mai extinse de trandafiri.
Costul estimat al investiţiei ajunge la 3,3 milioane de euro şi ar urma ca banii să provină din finanţări europene.
„Conceptul de modernizare propune armonizarea stilului peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic; în acest sens se vor degaja peluzele şi se va înfiinţa o pată de vegetaţie de mică înălţime, iar aerisirea spaţială sub coronamentul arborilor se va realiza prin tăieri de egalare. De asemenea, se vor crea noi centre de interes, precum foişorul de muzică, gradene verzi, labirint”, a declarat marţi viceprimarul Dan Diaconu, într-o conferinţă de presă.
Proiectul a fost aprobat recent de consilierii locali, iar după modernizare, parcul va avea 11.632 de metri pătraţi de alei, platforme disponibile, trepte de acces reconstruite, jardiniere reabilitate, coloanele de la intrare dinspre Catedrală vor fi modernizate, se va construi un nou sistem de irigaţii, iar branşamentul de apă va fi înlocuit. De asemenea, vor fi plante perene, trandafiri, gard viu şi mobilier nou (134 de bănci şi 56 de scaune), două rastele pentru biciclete.
Parcul Central Scudier are o suprafaţă de aproape 78.000 metri pătraţi, iar lucrările de amenajare vor începe, cel mai probabil, anul viitor, cu termen de finalizare de 12 luni.
Parcul a fost fondat la sfârşitul secolului al XIX-lea din ordinul generalului austriac Anton Scudier, cel care a dat ordinul fondării parcului la sfârşitul secolului XIX, fiind unul dintre cele mai vechi din Timişoara de azi, amenajat în anii 1880 pe un fost cimitir al oraşului.
În anul 1881, pe timpul foametei şi al epidemiei de holeră şi ciumă, generalul Scudier, care ajunsese primarul oraşului, pentru a da de lucru populaţiei şi a înlătura foametea, a dispus ca terenul respectiv, care aparţinea Garnizoanei, să fie nivelat de fortificaţiile existente şi să fie plantate conifere şi diverşi arbori. În mijlocul parcului a fost ridicată o statuie de fontă aurită, în mărime naturală, a generalului, în semn de recunoştinţă, parcul preluând numele acestuia.
În anul 1918, statuia a fost dărâmată, iar pe soclul ei a fost instalat un ceas. Până la cel de-Al Doilea Război Mondial, în acest parc se aflau busturile din bronz ale lui Alexandru Mocioni, I.G. Duca şi Vincenţiu Babeş, existent şi azi.
După sosirea armatei sovietice, parcul s-a numit „Iosif Visarionovici Stalin”, iar din anii ‘60 se numeşte Parcul Central.
Iniţial parcul a fost amenajat în stil englezesc, cu peluze întinse, plantate cu covoare de flori, cu alei lipsite de o dispunere unitară, care se întretăiau în partea centrală. În 1989, parcul a fost restructurat, dându-i-se forma actuală.

Comentarii

comentarii