Acasă Actualitate Părintele academician Mircea Păcurariu s-a mutat la ceruri. Mesajul ÎPSS Ioan, mitropolitul...

Părintele academician Mircea Păcurariu s-a mutat la ceruri. Mesajul ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului

DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului anunță cu profund regret că părintele academician Mircea Păcurariu, ilustrul profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, și-a încheiat călătoria pe pământ și a plecat spre împărăția lui Dumnezeu.

Cu acest prilej, ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a transmis următorul mesaj:

”Născut și crescut în părțile Hunedoarei, fiul preotului Ștefan Păcurariu a studiat Teologia ca fiu duhovnicesc al Episcopiei Aradului, eparhie sufragană a Mitropoliei Banatului, de care s-a simțit legat sufletește și a cărei istorie a consemnat-o în prestigioasele sale lucrări și studii istoriografice.

De-a lungul prodigioasei sale cariere teologice și universitare, părintele profesor Mircea Păcurariu a contribuit la formarea a sute de tineri bănățeni care au studiat la Sibiu și au devenit, apoi, slujitori ai Bisericii noastre în Banatul românesc și pe plaiurile de dincolo de fruntariile României, denumite Banatul sârbesc.

Cu acrivia sa cunoscută și recunoscută, părintele academician Mircea Păcurariu s-a nevoit și a reușit să insufle tinerilor veniți să studieze la „Alma mater” a învățământului teologic transilvănean, dragostea pentru Biblia Neamului Românesc, istoria Bisericii Ortodoxe Române.

După o viață pilduitoare de muncă neobosită, de studiu și cercetare care au sporit prestigiul Școlii Teologice din Sibiu, Preacucernicia Sa a lăsat moștenire Bisericii și mediului universitar românesc un neprețuit tezaur istoriografic, care include zeci de cărți, manuale, enciclopedii, dicționare și studii, publicate în țară și peste hotare, traduse și în alte limbi, pentru care poate fi numit Părintele istoriografiei bisericești moderne.

Lucrările sale, deschizătoare de drum pe tărâmul istoriei bisericești de la noi, surprind aspecte esențiale ale vieții bisericești din Banat și creionează, totodată, profilul intelectual teologic al multor personalități care au luptat și au pătimit „în închisori, lagăre și deportări”, pentru apărarea Bisericii, pentru drepturile românilor ortodocși și pentru unitatea noastră națională.

Pentru toate acestea și pentru multe altele, știute și neștiute, îl port în suflet și în rugăciune pe îndrumătorul tezei mele de licență în Teologie, părintele profesor universitar dr. Mircea Păcurariu, membru al Academiei Române și rog pe Părintele ceresc să-l învrednicească de „cununa cea neveștejită a măririi”.

Totodată, personal și în numele preoților noștri care i-au fost studenți, adresăm sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune Doamnei preotese și întregii familii îndoliate și rugăm pe bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul în cetele dascălilor iubitori de Hristos ai Bisericii și Neamului nostru român ortodox”.

Comentarii

comentarii