Acasă Actualitate Părintele Iov Crețu a murit! Prohodirea a fost săvârșită joi, de ÎPSS...

Părintele Iov Crețu a murit! Prohodirea a fost săvârșită joi, de ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului

373
DISTRIBUIȚI

Părintele protosinghel Iov Crețu de la mănăstirea Săraca s-a mutat la Domnul, în dimineața sărbătorii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, 26 octombrie 2021.

Născut la data de 10 iunie 1957, în localitatea Rădești județul Galați, din binecredincioșii părinți Ion și Ilenuța, viitorul monah a urmat clasele I – VIII la Școala gimnazială din localitatea Bursucani, același județ, apoi s-a înscris la Școala profesională Nr. 10 și la Liceul Industrial Nr. 2 din Timișoara.

Simțind chemarea pentru viața monahală, tânărul Iov s-a închinoviat în obștea străvechii mănăstiri „Schimbarea la Față” Săraca, Șemlacu Mic, protopopiatul Deta, unde a fost tuns în monahism la data de 5 octombrie 1991.

Monah iubitor de rugăciune și de isihie, a fost hirotonit ierodiacon, la 10 noiembrie 1991, iar la 25 decembrie 1991, de praznicul „Nașterii Domnului”, a fost hirotonit întru ieromonah. Pentru slujirea sa jertfelnică și modul deosebit în care și-a împlinit voturile monahale, la 24 ianuarie 2010, a fost hirotesit întru protosinghel.

În cele trei decenii de slujire, părintele Iov s-a remarcat ca duhovnic iscusit, înzestrat cu discernământ  duhovnicesc, înțelept și smerit, fapt pentru care era căutat de foarte mulți credincioși, care i-au  devenit, în timp, fii și fiice duhovnicești.

Pe lângă slujirea pilduitoare la sfântul Altar, părintele Iov s-a ocupat în mănăstire și de „cele ale Martei”, ostenind, „din straja dimineții și până în noapte”, la ascultările din gospodăria așezământului monahal .

Slujba de înmormântare a părintelui Iov, după rânduiala înmormântării călugărilor a avut loc la mănăstirea Săraca, în cimitirul căreia a fost așezat trupul său, întru nădejdea învierii și a vieții veșnice.

Prohodirea părintelui a fost săvârșită joi, 28 octombrie 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și de un ales sobor de ieromonahi și preoți. I-au adus un ultim omagiu clericii de la Centrul eparhial, preoții, monahii, monahiile și credincioșii care l-au cunoscut și l-au prețuit și care au înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului și iertarea păcatelor adormitului în Domnul, Protosinghelul Iov Crețu. Veșnica lui pomenire, din neam în neam! -este mesajul Mitropoliei Banatului.

Comentarii

comentarii