Acasă Rețete culinare Parizerul de la Comtim – ”valuta forte” din perioada comunistă

Parizerul de la Comtim – ”valuta forte” din perioada comunistă

DISTRIBUIȚI

parizerParizerul de la Comtim era cel mai gustos produs alimentar cu care plecau nemţii veniţi în vizită la rudele din Banat, după Revoluţie, şi pe care îl declarau la vamă drept “valută forte”.
Cu acel parizer se făcea o ruladă extraordinară, care nu necesita mult timp de preparare. Se poate face şi în zilele noastre, cu şuncă sau cu parizer “asemănător” la gust cu cel produs pe vremuri la Comtim.
Doamna Lia din Timişoara a dezvăluit pentru AGERPRES celebra reţetă de ruladă de parizer din comunism sau de la începutul anilor ’90.
Ea spune că pentru ruladă este nevoie de un pahar cu ulei (cam 200 ml), 5 linguri de făină albă, 5 ouă întregi, un pahar de smântână sau un iaurt, vreo 10 linguri de apă minerală, 300 ml. lapte, sare, piper, 200 gr. caşcaval, 200 gr. parizer sau şuncă, o legătură de pătrunjel verde.
“Într-o tigaie punem uleiul să se încălzească, nu trebuie să fie ars. Apoi, adăugăm 5 linguri de făină încet, mestecând continuu ca să nu se facă cocoloaşe. Totul se face la foc foarte mic şi se amestecă repede aluatul din tigaie. Când toată făina a fost ‘unsă’ adăugăm laptele încet şi continuăm să amestecăm pentru a nu se face cocoloaşe. Vom obţine o pastă pe care o tragem de pe foc, iar după vreo două-trei minute adăugăm câte un gălbenuş frecând continuu până se înglobează bine. Nu punem pe foc ca să nu obţinem ‘omletă’ în loc de pandişpan. Acum putem pune şi apa minerală, pentru că va face amestecul foarte pufos. Separat batem albuşurile spumă şi le încorporăm în acest aluat amestecând încet”, afirmă doamna Lia.
Pe urmă, se ia o tavă bine tapetată cu foaie de copt şi se toarnă aluatul în ea, se lasă la cuptor vreo 15-20 de minute, apoi se scoate din cuptor. Se stropeşte cu puţină apă şi se mai lasă puţin în tava acoperită, ca să putem scoate mai uşor foaia de pandişpan.
“Umplutura o facem astfel: într-un vas punem caşcavalul ras, şunca (se poate face şi numai cu brânzeturi), smântâna sau iaurtul. Mai putem adăuga şi brânză proaspătă de vaci şi amestecăm totul cu puţin piper şi sare după gust, şi verdeaţa tocată. Întindem foaia de pandişpan, spre una din margini aşezăm umplutura şi rulăm totul, apoi punem într-o tavă tapetată şi mai dăm la cuptor vreo 5 minute ca să se topească şi caşcavalul şi să se lege compoziţia. Dar, dacă ne grăbim, putem tăia foaia în două părţi egale şi aşezăm umplutura pe una dintre foi, acoperind-o cu cealaltă parte”, explică doamna Lia. Peste toată rulada putem turna un sos făcut din puţin iaurt în care mai radem nişte brânză.
Rulada este gata şi-i poate aduna în jurul mesei pe toţi cei care vor un deliciu la cină aşa cum era pe vremuri.

Comentarii

comentarii