Acasă Actualitate Parohia Învierea Domnului din Lugoj – 30 de ani de lumină

Parohia Învierea Domnului din Lugoj – 30 de ani de lumină

DISTRIBUIȚI

Parohia Învierea Domnului din Lugoj a sărbătorit 30 de ani de la sfințirea locului și punerea pietrei de temelie a bisericii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, în prezența înaltpreasfințitului părinte Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului.

Credincioșii prezenți la sfânta Liturghie au ascultat cu atenție pilda bogatului nemilostiv si a săracului Lazăr, tâlcuită de către Înaltpreasfinția Sa. Astfel, Chiriarhul a arătat că, potrivit pildei rostite de Hristos Domnul, există două feluri de viețuire: „unul după lume și altul după Dumnezeu. Bogatul a trăit după lume, fără să împartă nimic cu săracul Lazăr, care zăcea la poarta lui, plin de bube.

El a uitat că Lazăr era un înger trimis de Dumnezeu, care îl putea ajuta să se mântuiască. Săracul a trăit după Dumnezeu, răbdând cu smerenie suferința și nădăjduind în mila Lui. El a fost răsplătit cu viața veșnică, în timp ce bogatul a fost pedepsit cu chinul cel fără de sfârșit”.

În acest context, Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioși să lucreze pentru dobândirea vieții veșnice, care ne așteaptă după moarte.

Înaltpreasfințitul Părinte a subliniat, totodată,  că moartea nu este sfârșitul, ci începutul unei noi vieți, fie în rai, fie în iad. Adevărații bogați  ai lumii sunt cei care se mulțumesc cu puțin și împart cu ceilalți din darurile ce le-au primit de la  Dumnezeu, a conchis Înaltpreasfinția Sa.

Părintele Mitropolit Ioan a mulțumit apoi  tuturor celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea bisericii, altar al credinței și al frumuseții pentru orașul Lugoj. Potrivit rânduielilor liturgice, ctitorii, binefăcătorii și credincioșii care au contribuit la zidirea lăcașului de cult sunt pomeniți la toate slujbele bisericești, a menționat înaltul ierarh.

Preotul pensionar Mihai Sidei, parohul care s-a ocupat de zidirea bisericii, a prezentat date despre anii de început ai parohiei si despre modul în care s-a pornit lucrarea de zidire a monumentalului lăcaș de cult, și a mulțumit, la rândul său, credincioșilor care l-au sprijinit.

La acest moment aniversar au slujit prot. Ionuț Furdean, preot slujitor la această biserică, preotul Ioan Cerbu, fostul protopop al Lugojului și preotul paroh Nicolae Ciucure.

Parohia Învierea Domnului din Lugoj este una dintre cele mai mari și mai frumoase din oraș, având peste 6000 de credincioși.

 

Comentarii

comentarii