Acasă Actualitate Parța cu Ansamblul “Tezaur bănățean”, succes la Festivalul Lada cu Zestre. Primarul...

Parța cu Ansamblul “Tezaur bănățean”, succes la Festivalul Lada cu Zestre. Primarul Daniel Drăgan: ”Folclorul, o moștenire care ne unește!”

DISTRIBUIȚI

La Festivalul – Concurs Lada cu Zestre 2024 au participat Parța, Jimbolia, Lenauheim, Mașloc, Remetea Mică, Timișoara, Sânadrei, Orțișoara, Remetea Mare, Iecea Mare, Pișchia, Biled și Dudeștii Noi, duminică 14 aprilie, la Căminul Cultural din Dudeștii Noi.

Jocuri și cântece autentice timișene, gastronomie tradițională, meșteșugari și expoziții de artă populară au alcătuit patrimoniul viu și efervescent al județului Timiș. Secțiunile Expoziții – Colecții și Gastronomie vor începe la ora 12:00. Intrarea a fost liberă.

Juriul festivalului a fost alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira,  la secțiunea Muzical: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: Mărioara Pisat, Nicolaie Tomescu.

Prof. Daniel Drăgan, primarul din Parța, a explicat:

”Folclorul în toată diversitatea și bogăția sa este un element esențial al culturii oricărei națiuni. Este o moștenire care ne leagă de trecut, ne ancorează în prezent și ne ghidează spre viitor.

Folclorul românesc are rădăcini adânci în istoria poporului nostru. De-a lungul secolelor, acesta a evoluat, reflectând schimbările sociale, politice și economice prin care a trecut națiunea noastră. Cu toate acestea, esența sa a rămas neschimbată: este o exprimare autentică a spiritului românesc.

Satul românesc este un rezervor de înțelepciune populară, de tradiții, de obiceiuri și valori care ne definesc ca națiune. Prin cântece, dansuri, port popular, legende și obiceiuri, ne reamintim cine suntem, de unde venim și ce ne face unici.

Comunitățile locale și instituțiile culturale joacă un rol crucial în păstrarea și promovarea folclorului, a tradițiilor și obiceiurilor locale. Participarea la evenimente folclorice, ascultarea muzicii populare, învățarea dansurilor tradiționale, toate acestea ne ajută să ne reafirmăm identitatea culturală și să o transmitem mai departe generațiilor viitoare.

De la această premisă am plecat, în urmă cu trei ani, când am înființat Ansamblul “Tezaur bănățean” din Parța Timiș. Dacă acestui corolar îi adăugăm și gustul autentic al bucatelor gătite după rețete tradiționale, putem spune că succesul este garantat.

Despre asta este Lada cu zestre, iar comuna Parța este parte din ea! Fălos, alături de părțenii mei! – este mesajul primarului Daniel Drăgan.

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” este finanțat de Consiliul Județean Timiș, și este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de profesor Liliana Laichici, manager, în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județul Timiș.

 

Comentarii

comentarii