Acasă Actualitate Partidul Național Român din Serbia și Consiliul Național Român protestează față de...

Partidul Național Român din Serbia și Consiliul Național Român protestează față de farsa numită libertatea etnicilor români!

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Partidului Național Român din Serbia și ai Consiliului Național Român protestează față de ceea ce ei au numit ”farsa libertății etnicilor români!”.

Astfel, românii din Serbia sunt foarte revoltați, fiindcă ei spun că le este grav încălcată libertatea și drepturile elementare: dreptul de a candida, dreptul de a alege și de a fi ales, într-o țară care aspiră a fi membră a Uniunii Europene.

Redăm în continuare, protestul românilor semnat dr. Ion Sfera, președintele Partidului Național Român din Serbia și de membrii Consiliului Național Român: Mărioara Sfera, Nicu Ciobanu, Dragan Demic,  Zivoslav Lazic.

 ”Astăzi, ca urmare a alegerilor pentru Consiliul Național Român din Serbia, desfășurate pe 13 noiembrie, avem o nouă confirmare a ceea ce a devenit deja clar la alegerile precedente, din 2018, că românului din Serbia îi este grav încălcată libertatea și drepturile elementare – dreptul de a candida, dreptul de a alege și de a fi ales. Etnicii români au devenit un element de decor într-o țară care, pasămite, aspiră la Uniunea Europeană, la valorile vest-europene, decor pe care îl folosește în cadrul unei mascarade, iar Consiliile Naționale, ca organism reprezentativ, au devenit o farsă a regimului.

La alegerile din 13 noiembrie 2022 au existat două liste. Deși nu în mod oficial, Partidul Progresist Sârb (PPS) a format lista nr. 1. Nu doar că partidul aflat la putere la Belgrad ar fi finanțat această listă, ci a nominalizat candidații, a impus ordinea lor pe listă, iar alegătorilor a dictat când și pe cine să aleagă. Partidul Român, independent, a întocmit lista nr. 2, reprezentând cu adevărat etnicii români din provincia Voivodina și Serbia de Est, unde sunt o minoritate semnificativă.

Lista nr. 1 a fost „votată” de 8.483 de alegători ( 19 membri aleși), lista nr. 2 a fost votată de 1.725 de români ( 4 membri aleși) din totalul de 23 de membri a Consiliului Național Român din Serbia.

Nu ar trebui să fie surpriză numărul mare de persoane care a optat pentru lista nr.1, ci nebunia celor care s-au înscris ca alegători pe o listă electorală specială „ a etniei române” și care nu au nicio legătură cu ascendența română sau chiar cu elementele de bază ale limbii române. Este șocant! Bineînțeles că toți acești oameni au votat lista 1. A fost o pură hoție, săvârșită în numele drepturilor minorității române din Serbia, dar care, din nou, nu a fost o surpriză într-o țară în care lipsa democrației este indicativ a ceea ce putem și nu putem face.

Farsa acestor alegeri constă și în faptul că nominalizările pentru lista nr. 1, au fost decise de o grămadă de sârbi și un slovac care nu ne cunosc, nu sunt interesați de problemele noastre și au un singur obiectiv: transformarea întregului grup etnic român în supuși ai Partidului Progresist Sârb de guvernare. Ceea ce au făcut ei a fost mai rău decât ceea ce am trăit noi pe vremea lui Tito sau Milošević! Românii au devenit iobagi într-o provincie ca gubernia, învechită din punct de vedere istoric, condusă de PPS. Mai mult, după cum s-a dovedit după alegeri, unii dintre „alegători” nici măcar nu se aflau în țară la momentul alegerilor, 13 noiembrie, în timp ce alții pur și simplu nu se mai aflau printre cei vii. Aceasta este Serbia, acestea sunt drepturile românilor: ascultați și fiți loiali PPS-ului, supuneți-vă la alegeri și nu vă alegeți singuri!

Trebuie adresată o întrebare: dacă drepturile fundamentale ale unei minorități etnice nu sunt protejate de lege, de instituțiile statului în care trăiesc, de Patria Mamă împreună cu diplomația română din Serbia, atunci cine ne poate proteja? Dacă toată lumea acceptă tacit această farsă a votului la Consiliul Național Român, vinovăția aparține implicit și în egală măsură celor care tac în numele unor „strategii”.

Prin urmare, fiind siguri că tăcerea nu trebuie tolerată, supunem această problemă în atenția opiniei publice internaționale, tuturor celor care consideră că democrația și drepturile constituționale ale minorităților etnice ar trebui respectate și în Serbia”, se arată în protestul românilor semnat dr. Ion Sfera, președintele Partidului Național Român din Serbia și de membrii Consiliului Național Român: Mărioara Sfera, Nicu Ciobanu, Dragan Demic,  Zivoslav Lazic.

Comentarii

comentarii