Acasă Cultura Party în Elisabetin – premiera ultimei părți a trilogiei de teatru Orașul...

Party în Elisabetin – premiera ultimei părți a trilogiei de teatru Orașul paralel

DISTRIBUIȚI
În weekend-ul acesta, 21 -22 -23 iulie, are loc în cartierul Elisabetin din Timișoara, premiera ultimei părți a trilogiei de teatru imersiv creată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Peca Ștefan.
Gazda spectacolului este Universitatea Politehnică Timișoara.
Amplă manifestare culturală are loc după ce s-a bucurat de un mare succes în  cartierele Iosefin și Fabric.
E o rețetă teatrală inedită aplicată inclusiv în SUA de regizoarei Ana Mărgineanu și Peca Ștefan.
Ana Mărgineanu a explicat, miercuri 19 iulie cu prilejul conferinței de prezentare: “Vom face un spectacol complet imersiv, în același timp și cu povești cap coadă, care se suprapun în paralel, astfel încât vom avea șase -șapte spectacole într-unul singur, depinde ca spectator pe cine urmăreșt.
Toți facem de mai mulți ani spectacole imersive. Pentru mine este posibil să facem un eveniment de asemenea amploare, într-un timp relativ atât de scurt, de trei patru săptămâni.
Party în Elisabetin nu este discotecă, dar punem accent și pe party și pe teatral. Diferența dintre Party în Elisabetin și celelalte două spectacole pe care le-am mai avut până acum este gradul de libertate al spectatorului. El are toate elementele în joc și își poate construi propria lui poveste”.
Anul acesta conceptul vine cu o nouă provocare și anume construirea unui wonderland teatral imersiv, prin reconfigurarea unor spații din Universitatea Politehnica Timișoara, după proiectul scenografului Adrian Damian.
Participanților la spectacol li se oferă posibilitatea de a explora mai multe atracții precum: Jocul Vieții (care se joacă cu un maxim de 6 jucători), Cortul Secretelor (cu teatru de păpuși), Labirintul Oglinzilor, Pădurea Șoaptelor, Fântâna Timpului, Oceanul Continuității și Tărâmul Dorințelor.
Peca Ștefan a adăugat: “Orașul paralel, acest tip de scriitură de teatru imersiv, combină destul de multe forme teatrale și nu numai. Îți oferă o bogăție imensă în ceea ce înseamnă dezvoltarea unui text dramatic.
Astfel e o invitație către spectatori de a se imersa de a se scufunda în povestea propriu-zisă. Totul a pornit de la explorarea unui cartier dintre cartierele istorice ale Timișoarei. Ne-am focusat pe trei dintre ele: primul primul a fost Iosefin al doilea Fabric, iar acum Elisabetin”.
Conf. dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, prorector UPT, a concluzionat: “UPT a fost de la început partener al acestui proiect. Am încercat să ne deschidem către comunitate foarte mult în ultima perioadă, mai ales în zona culturală, iar unul dintre cele mai mari proiecte se numește Campus creativ, prin care vrem să arătăm că știința și tehnologia pot fi proiectate în zona culturală pentru a readuce la viață un campus ce depozitează 100 de ani de istorie, cultură, identitate și povești.
 Încercăm să arătăm că aceste spații ale UPT pot fi deschise către oameni și către cetate”.
Spectacolul Orașul Paralel: Party în Elisabetin este parte a proiectului Dileme Urbane: Orașul Paralel dezvoltat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în coproducție cu Teatrul pentru Copii și Tineret “Merlin”, cu sprijinul Universității Politehnica Timișoara și a Societății de Transport Public Timișoara.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte – a explicat Adina Palea, manager comunicare.

Comentarii

comentarii