Acasă Actualitate „Pașapoartele COVID-19” vor apărea şi în România până la sfârşitul lunii iunie

„Pașapoartele COVID-19” vor apărea şi în România până la sfârşitul lunii iunie

340
DISTRIBUIȚI

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că certificatele digitale COVID vor apărea şi în România până la sfârşitul lunii iunie.

Șeful CNCAV a anunțat miercuri că certificatele digitale vor fi emise până la sfârșitul lunii lunie și în România. În acest moment, autorităţile pregătesc portalul care să elibereze aceste certificate, a precizat Gheorghiță.

„Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează și va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită. Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

Certificatul va fi gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Primele pașapoarte COVID-19 au fost deja lansate de 7 state membre de marți, chiar în ziua lansării portalului tehnic la nivelul Uniunii Europene. Sistemul tehnic permite verificarea certificatelor digitale de călătorie în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private.

Regulamentul care prevede emiterea „pașapoartelor COVID” intră în vigoare la 1 iulie. Toate statele membre care au trecut testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele pot să utilizeze deja sistemul. Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au eliberat primele certificate marți, 1 iunie 2021.

Lansarea certificatului digital privind COVID-19 va avea loc numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate de țara respectivă, potrivit Comisiei Europene. Mai multe țări europene, printre care și România au testat, cu succes, sistemul tehnic.

Comentarii

comentarii