Acasă Actualitate PAŞTILE ÎNTRE CREDINŢĂ ŞI PROFAN

PAŞTILE ÎNTRE CREDINŢĂ ŞI PROFAN

DISTRIBUIȚI

Ziua Învierii Domnului Iisus Hristos vine după 40 de zile de post şi încă o Săptămână a Patimilor. Este numită şi Ziua a opta, a Luminii fără de sfârşit, a Raiului pe care-l poate dobândi oricine crede în Sfânta Treime, în Învierea cea de-a treia zi a Mântuitorului şi ascultă poruncile.

Este ziua bucuriei, în care bănăţenii duc la biserică ouă roşii, drob de miel, friptură, pască, fructe şi vin roşu pe care preotul le sfinţeşte şi abia apoi se întinde masa în familie.

De obicei, pe mesele de Paşti ale bănăţenilor se pune ciorba de miel, friptura de miel, drobul în prapure, pască şi un tort cu nuci şi ciocolată

CIORBA DE MIEL CU LEUŞTEAN

Pentru ciorba de miel avem nevoie de 1 kg de carne cu os care se spală şi se pune la fiert, iar după primul clocot se curăţă de spumă şi se dă la foc mic. Se potriveşte de sare de la început.

Apoi adăugăm 2 morcovi, 1 adrei gras, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă galbenă, 1 legătură de ceapă verde, toate tăiate cubuleţe.

Când carnea se desprinde după os se poate adăuga o ceaşcă de orez.

Separat, batem două-trei gălbănuşuri cu smântână şi piper, iar din zeama fierbinte punem peste compoziţie, amestecând continuu. Apoi, putem turna această compoziţie în oala cu ciorbă, fără a risca să se mai separe ouăle şi smântâna.

Se adaugă piper şi leuştean şi totul e gata.

FRIPTURA

Este simplu, puneţi cotletele de miel tranşate sau fleica întreagă într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi împănaţi friptura cu usturoi, o potriviţi de sare, turnaţi un pahar de vin alb şi apă şi se lasă în cuptor preţ de vreo 2-3 ore.

DROBUL

Nimic mai simplu. Măruntaiele – plămân şi ficat – se fierb, apoi se dau prin maşina de tocat şi se amestecă într-un bol cu piper, 1 legătură de pătrunjel , 1 legătură de ceapă, verdeţurile tocate mărunt, sare şi se învelesc în prapure. Se unge cu albuş şi se dă la cuptor vreo 30 de minute.

 

Comentarii

comentarii