Consulul general Florin Vasiloni a luat lumină și a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala episcopală “Sf. Nicolae” din Gyula. Ceremonia religioasă a fost săvârşită de către preoţii de la centrul eparhial, în frunte cu PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. La serviciile religioase au participat etnici români din Ungaria şi turişti români aflaţi în concediu la Gyula. Printre sutele de participanţi amintim pe Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Vasile Sucigan, președintele Autoguvernării Românești din Gyula, ş.a.
În cadrul programului religios din ziua de 16 aprilie, un grup de elevi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, instruiţi de prof. Eva Pătcaş Sabău, au interpretat cântece, poezii şi rugăciuni pascale. La încheierea serviciului religios, Consulatul General al României la Gyula a sprijinit organizarea unei recepții, la care au participat reprezentanți ai etnicilor români din Ungaria și ai autorităților locale. În aceeași zi, la orele 14, reprezentantul CG Gyula a participat la slujba vecerniei Pascale, desfăşurată în Biserica româno-catolică de la Șercad (Sarkad). Ceremonia religioasă a fost oficiată de către episcopul român din Ungaria, alături de alți preoți de la centrul eparhial. În oraşul Sarkad nu funcţionează parohie ortodoxă română. La iniţiativa autoguvernării române din oraş, condusă de Ioan Tat, slujba vecerniei pascale se desfăşoară în fiecare an, în Biserica româno–catolică din localitate. În data de 15 aprilie, la Pocei (Pocsaj), din judeţul Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar), localitate cu veche tradiție românească, a avut loc o nouă ediție a Festivalului Obiceiurilor de Nuntă.Gazdele acestei manifestări au fost primarul localităţii, Roland Szollosi și Jenone Maszu, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Pocei. Comuna Pocei este înfrăţită cu localităţile Budureasa (jud. Bihor) şi Tomeşti (jud. Timiş).
Pe parcursul întregii zile, s-a recompus tabloul unei nunți de odinioară, cu tradițiile plecării mirelui la casa miresei, rolul nașilor, al cavalerilor de onoare etc. Seara, sute de participanți au asistat la un spectacol, urmat de un bal, la sala de festivități a școlii din localitate.
Comentarii
comentarii