Acasă Cultura Patrimoniul bănățean, până în 14 iulie, la Muzeul Satului Timișoara 

Patrimoniul bănățean, până în 14 iulie, la Muzeul Satului Timișoara 

DISTRIBUIȚI

Expoziția temporară Patrimoniul Bănățean a fost inaugurată și poate fi vizitată până în 14 iulie 2023, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

La deschidere a fost prezentă și o delegație de jurnaliști din Serbia, alături de artiștii plastici Nicolae Popovici și Constantin Grangure, împreună cu mezzo-soprana Aura Twarowska și Daciana Vuia, managera Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

Expoziția a fost deschisă  în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

Manifestarea face parte din programul Timisoara Capitală Europeană 2023,  fiind dedicată Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira ansambluri vestimentare tradiționale câmpiei bănățene aflate în patrimoniul celor două muzee.

Pe simezele sălii expoziționale din Muzeul Satului Bănățean Timișoara, sunt  prezentate panouri foto-documentare cu imagini surprinse, de-a lungul timpului, de fotografii străini în cercetările realizate de aceștia în Banat: Willy Pragher, Denis Galloway, Emil Fisher, Narcis László, Johann Kaspar Steube, dar și de Romulus Vuia.

Imaginile  aduc în prim plan importanța și unicitatea costumului tradițional din Banatul începutului de secol XX.

Scrisorile de călătorie, alături de fotografiile documentare creionează o imagine a alterității, a modului în care era percepută, în epocă, identitatea românilor bănățeni de către alte națiuni, din perspectiva obiceiurilor tradiționale și a portului popular –  relatează curatorii evenimentului, muzeografii Marius Matei și Daciana Vuia.

 

Comentarii

comentarii