Acasă Actualitate Patronatul Horetim cere încadrarea lucrătorilor din domeniul ospitalității în „etapele prioritare de...

Patronatul Horetim cere încadrarea lucrătorilor din domeniul ospitalității în „etapele prioritare de vaccinare împotriva COVID-19”

DISTRIBUIȚI

Patronatul Horetim, reprezentând industria ospitalității, prin președinta Corina Macri, cere guvernului, printr-un memoriu adresat pe 12 ianuarie, reconsiderarea poziției față de personalul din domeniu și includerea acestuia în „etapele prioritare de vaccinare împotriva COVID-19”. Reprezentanții proprietarilor de hoteluri și restaurante consideră că cei care lucrează în domeniul ospitalității sunt mai expuși infectării cu SARS-CoV-2, iar restricțiile impuse în ultimele zece luni au afectat domeniul lor mai mult decât pe altele.

„Stimate Domnule Prim-Ministru, Stimate Doamne, Stimați Domni, patronatul HO-RE (hoteluri si restaurante) Timișoara (…) formulează prezentul memoriu prin care solicită reconsiderarea poziției industriei ospitalității, în urma clasificării factorilor de risc de importanță vitală pentru oprirea răspândirii virusului SARS COV 2, după programarea vaccinării la nivel national, rugându-vă a dispune cu urgență includerea personalului industriei pe care subscrisa o reprezintă în etapele prioritare de vaccinare împotriva COVID 19”, se arată la începutul documentului adresat guvernului.

„Până acum s-a considerat că sectorul horeca este extrem de periculos și, ca urmare, este închis și restricționat din 14.03.2020, în permanență. Dacă este așa riscant, de ce nu am intrat în faza 1 de vaccinare, pentru protecția tuturor? Suntem aspru sancționați, obligați să funcționăm la limită, dar cu costuri mai mari cu 30% pentru protecție și prevenție. Suntem nevoiți să interacționăm cu furnizori, cu comisionari, oaspeți ai hotelurilor, cu clienți cărora le livrăm produse, să ne aprovizionăm din locații mult mai expuse, dar nu avem dreptul să ne protejăm angajații și munca noastră sub nicio formă”.

Cei din Horetim consideră că restricțiile impuse, pe lângă faptul că au afectat afacerile din domeniu, au dus indirect chiar la răspândirea SARS-CoV-2, prin întâlnirile clandestine care au avut loc oricum. „Când suntem un factor de risc??? Când suntem restricționați sau când încercăm să ne protejăm angajații? Nu e suficient că întreaga industrie a ospitalității plătește pentru ceva ce nu ține de activitatea ei, nu e suficient că oamenii noștri nu sunt primiți la bănci, nu sunt sprijiniți, pentru că au un viitor incert, acum le refuzăm și dreptul la prevenție și securitate. Horeca nu este doar o opțiune, este o componentă a umanității, face parte din necesitățile vieții noastre, de sute de ani.

Prin închiderea activității noastre s-au generat multe alte activități clandestine, întâlniri private, greu de controlat și verificat. Mediul horeca oficial a fost controlat și verificat de nenumărate ori. Dar nu noi am fost cauza răspândirii virusului. Ci tocmai această interdicție a determinat imposibilitatea controlării întâlnirilor și meselor private neprotejate”, se arată în memoriul Horetim.

La final, reprezentanta Horetim lasă de înțeles că cei din HoReCa au rămas fără arme în lupta cu coronavirusului, cerând să fie explicat dacă sunt sau nu factor de reist. „Iar acum noi trebuie să ne ferim de acest risc extrem de crescut, dar nu avem niciun instrument și continuăm să muncim din greu, să ne luptăm pentru supraviețuire, fără arme. Dar cum? Dacă nici nu apărem în planul de vaccinare, dacă nu suntem printre cei care lucrează cu publicul, dacă nu contăm, atunci de ce nu funcționăm liber, ca toți ceilalți? Nici nu mai cerem să ne respectați, ci doar să vă hotărâți unde ne poziționați și cum ne încadrați. Suntem sau nu un factor de risc, noi și angajații noștri?”, se încheie documentul semnat de Corina Macri.

Reamintim, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a fost împărțită în trei etape. În prima, sunt imunizați lucrătorii din domeniile sănătății și social – sistem public și privat; a doua include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale; a treia este destinată populației generale. Mai multe detalii despre procesul de vaccinare și prezentarea tuturor domeniilor-cheie se găsesc la: https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinarea-sars-cov-2/procesul-de-vaccinare-in-romania/.

Comentarii

comentarii