Acasă Actualitate Patroni timişeni profită de criză pentru a face concedieri?

Patroni timişeni profită de criză pentru a face concedieri?

DISTRIBUIȚI

Aurel MihutPână în luna august, vor mai fi disponibilizaţi 2.000 de angajaţi. Acum sunt înregistraţi 10.000 şomeri în Timiş
“Faptul că se fac disponibilizări colective se poate justifica mai mult sau mai puţin. Unele firme folosesc drept paravan această criză economică pentru a-şi curăţa propria ogradă”, a spus Aurel Mihuţ, preşedintele Blocului Naţional Sindical Timiş.
Conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş, până în luna august, în judeţul Timiş, vor mai fi disponibilizaţi încă 2.000 de angajaţi. În acest moment, la AJOFM Timiş, sunt înregistraţi mai mult de 10.000 de şomeri. La nivel naţional, sunt înregistraţi peste 500.000 de şomeri şi a fost declarată oficial recesiune economică până spre sfârşitul anului. La nivelul Uniunii Europene, şomajul este de 7%, iar în Spania este ca mai mare rată a şomajului 17% din toate ţările UE şi recesiune de mai multe luni. Două întrebări se ridică în această conjunctură: “Aceste disponibilizări masive în Timiş sunt justificate sau nu?” “Cine câştigă şi cine pierde de aici?”

Unele concedieri nu sunt justificate

Sindicatele suţin că, în mod clar, nu toate concedierile sunt justificate, de aceea trebuie verificate motivele disponibilizărilor ridicate de către patroni, dar acolo unde nu există sindicate sau sunt slabe agenţii economici nu mai ţin cont de nimic şi trimit oamenii acasă, fără discuţii. Mai grav, în această criză economică, sunt oferite fonduri consistente de la stat pentru înfiinţarea unei firme, iar unii patroni cu firme slabe preferă să îşi desfiinţeze afacerea şi reînfiinţează altă firmă pentru a primi acele fonduri. “Fără îndoială că nu toate concedierile sunt justificate, dar unii patroni profită de această criză economică pentru a-şi face “curat” în propria ogradă. Trendul de creştere a şomajului în Timiş raportat la anul trecut este de aproape patru ori mai mare şi numărul şomerilor în plată creşte. Este clar că în mod real numărul şomerilor este mult mai mare. Mulţi care au ieşit  din plată nu se mai ştie nimic de ei. Asta ne îngrijorează pe toţi. Măsurile anticriză negociate de sindicate cu guvernul şi patronatul la începutul anului nu vedem a se aplica. Patronatele au dreptate când spun că nu se fac investiţii în punerea în aplicare a unor programe de dezvoltare locală sau naţională”, a declarat Ştefan Gogoşanu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa Timiş. “La prima vedere nu s-ar justifica aceste concedieri masive. Piaţa funcţionează destul de bine. Aparent piaţa nu dă impresie că am intra în recesiune aşa cum a anunţat preşedintele Băsescu zilele trecute. Faptul că se fac disponibilizări colective se poate justifica mai mult sau mai puţin. Unele firme folosesc drept paravan această criză economică pentru a-şi curăţa propria ogradă. Sindicatele pot analiza situaţia şi cauzele disponibilizărilor. Au dreptul la informaţie şi documentaţie din partea patronatului. Eu  aş vrea să am o plângere de la sindicate, că nu aş lăsa-o, dar atât timp cât sindicatele nu se plâng nu avem ce face. Sprijinul IMM-urilor pentru menţinerea locurilor de muncă este necesar în acest condiţii de recesiune. Fără sprijinul statului nu se poate izbândi în această criză economice”, a spus Aurel Mihuţ.

“Pactul global privind locurile de muncă”

Fiindcă situţia se agravează, la nivelul Uniunii Europene se implementează “Pactul global privind locurile de muncă”, document ce presupune aducerea ocupării forţei de muncă şi a protecţiei sociale în centrul politicilor fiscale şi monetare pe termen scurt. Marţi, 16 iunie, a luat sfârşit Conferinţa Internaţională a Muncii de la Geneva unde s-a dezbătut aceste Pact. “Suntem de acord că aplicarea acestuia va trebui însă să aibă în vedere diversitatea situaţiilor, nevoilor şi resurselor naţionale. Îmi exprim speranţa că, la finalul actualei sesiuni a Conferinţei Internaţionale a Muncii, va fi adoptat Pactul Global privind locurile de muncă”, a declarat la conferinţă pesedistul Marian Sârbu, ministrul Muncii.
Conform acestui Pact, valoarea maximă a ajutorului de stat pentru un IMM este de 200.000 de euro, sumă nerambursabilă pentru a putea să menţină locurile de muncă şi să desfăşoare activităţi productive. Au fost lansate scheme de ajutor de stat, finanţate din Fondul Social European, pentru a sprijini companiile în vederea ocupării forţei de muncă şi formării profesionale. De asemenea, au fost luate măsuri pentru susţinerea persoanelor care se află într-o situaţie dificilă în această perioadă de criză. 1. prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, pentru anul 2009, la un an; 2. scutirea de la plata contribuţiilor şi impozitelor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru o perioadă de maximum 3 luni, pentru veniturile din şomaj tehnic; 3. introducerea pensiei sociale minime garantate şi 4. creşterea cu 15% a cuantumului venitului minim garantat. “Pentru a se asigura  menţinerea locurilor de muncă, am considerat necesară o investiţie masivă în economie”, a spus ministrul Muncii.

Comentarii

comentarii