Acasă Eveniment Patru angajate de la Protecția Copilului Timiș, reținute pentru trafic de refugiați...

Patru angajate de la Protecția Copilului Timiș, reținute pentru trafic de refugiați minori peste graniță

DISTRIBUIȚI

Peste 800 de migranți au fost opriți să ajungă în Vestul Europei, în urma unei operațiuni a Poliției Române. 

Anchetatorii spun că au blocat pe teritoriul țării 40 de transporturi ilegale cu oameni. Acestea erau organizate de trei rețele diferite de călăuze.

În doar 5 luni, peste 700 de migranți au fost preluați de rețelele de traficanți. Cei mai mulți ajungeau ilegal în România prin Bulgaria, dar și prin Serbia. O parte, însă, erau veniți la noi legal, aveau permise de muncă, dar nu se prezentau decât câteva zile la job-urile pe care le aveau, pentru că, între timp, ajungeau să fie racolați de către călăuze care, în schimbul a 500 până la 1000 de euro, le promiteau că îi vor duce mai departe, în Occident. Peste 300 de polițiști de frontieră, de la Crimă Organizată și jandarmi au descins în București și alte șase județe. 

Totul era extrem de bine organizat, Unii se ocupau de racolare, alții de tranfer, cazare și chiar de îmbarcare în TIR-uri. De menționat că percheziții au fost făcute inclusiv la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Patru angajați, suspectați că au ajutat doi migranți minori să ajungă mai departe în Occident, vor fi audiați de anchetatori.

Polițiștii au descins marți dimineața la 85 de adrese din 7 județe și municipiul București. 60 de suspecți au fost ridicați de polițiști și jandarmi și duși la audieri.

Potrivit anchetatorilor, în ultimele 5 luni, membrii rețelei ar fi adăpostit în diverse locuințe transfugii porniți spre vestul Europei. Rețeaua era formată atât din români, cât din cetățeni străini.

”La data de 28.02.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, Biroul Teritorial Arad și Biroul Teritorial Caraș Severin efectuează 85 de  percheziţii domiciliare pe raza județelor Timiş, Arad, Satu Mare, Caraș Severin, Alba, Olt, Dâmbovița și municipiul București  în patru cauze penale având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. În cauză s-a reținut că,  din anul 2022, mai multe persoane , cetățeni români și cetățeni străini, s-au constituit în patru grupuri infracționale,  având ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe  teritoriul României, şi ulterior  transportarea grupurilor  de migranţi spre ţări din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală  a frontierei de stat a României, în vederea obținerii de importante foloase materiale.

Au fost  interceptate  și oprite un număr de aproximativ 40 de  transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupurilor infracţionale, transporturi în care au fost identificaţi un număr de peste 800 de   migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană. Peste 90 de persoane urmează a fi conduse la audieri.

Acţiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate  Bucureşti, Timişoara, Alba, Oradea, Craiova, Serviciilor  de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, Arad, Dâmboviţa, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, ITPF Timişoara, ITPF Oradea, STPF Timiş, STPF Arad, STPF Caraş Severin, STPF Mehedinţi, STPF Satu Mare, SPF Nădlac, SPF Curtici şi SPF Vârşand, Inspectoratelor de Poliție ale județelor Timiş,  Caraş-Severin, Arad, Alba, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București,  Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod Timişoara, Inspectoratelor Județene de Jandarmi  Arad, Caraş-Severin, Alba și Satu Mare”, transmite DIICOT.

Comentarii

comentarii