Acasă Actualitate Patru crame din Timiș au luat cele mai importante premii la Vinofest...

Patru crame din Timiș au luat cele mai importante premii la Vinofest 2022 de la Vârșeț, Serbia

DISTRIBUIȚI

Organizatorii festivalului de vin de la Vârșeț au invitat, vineri, 1 Iulie, o delegație de jurnaliști din Timișoara, în țara vecină și prietenă, Serbia, pentru a participa la o serie de evenimente culturale și gastronomice de mare amploare  care să întărească relațiile de bună vecinătate, dintre cele două țări.

Astfel, sub coordonarea lui Constantin Duma, fotoreporter Agerpres, susținut de Javor Radovancovici – amfitrion al restaurantului Lloyd din Timișoara și lider de seamă al comunității sârbești din orașul de pe Bega – aproape douăzeci de timișoreni s-au îmbarcat într-un microbuz pus la dispoziție într-un parteneriat jurnalistic de către Universitatea de Vest din Timișoara și au pornit într-o acțiune de documentare în zona Dealului Vârșețului. Invitat special a fost și Darius Georgiu, vicepreședintele CCIA Timiș.

Prima oprire a fost prilejuită de inaugurarea complexului turistic Helvecija, o cramă-restaurant cu facilități de cazare și spa care își întâmpină oaspeții români și sârbi cu bucate alese și vinuri obținute în podgoria locală. Clădirea cramei datează din 1880, numele complexului provenind de la țara de origine a ctitorului său, elvețianul Bernhard Staub.

De la complexul vinicol Helvecija, delegația timisoreană s-a îndreptat către piața centrală a orașului pentru festivitatea de premiere a festivalului „Vinofest”.

Delegația s-a oprit pentru  a documenta o clădire cu istoric pentru românii din Banatul Sârbesc. Este vorba de clădirea „Luceafărul” din centrul orașului. Această clădire emblematică pentru comunitatea românească din Banat a fost transferată recent către guvernul României de către executivul sârb, fiind ctitorită de către românii din această parte a Banatului între 1894-1905 și aparținând comunității românești până în anul 1947.

Se preconizează că în viitor, după o mult necesară renovare, această clădire să găzduiască atât Consulatul General al României la Vârșeț cât și un spațiu de promovare al culturii românilor din Serbia, respectiv Institutul Cultural Român din Serbia.

Premierea a avut loc pe scenă pregătită în Piața Primăriei Vârșeț, unde au fost prezente personalități marcante ale vieții publice, specialiști oenologi, primarul orașului.

Premiile, diplomele și cupele au fost preluate de Darius Georgiu, vicepreședinte al CCIA Timiș, și de Iavor Radovancovici.

Vinurile românești au câștigat cele mai importante premii ale juriului, respectiv cele două Mari Medalii de Aur ale Concursului de Vinuri din cadrul Festivalului Vinofest din Vârșeț.

 Este vorba de Marea Medalie de Aur obținută de Cramele Recaș cu Chardonnay – Sole cu un punctaj de 95 de puncte și la mică distanță tot Mare Medalie de Aur obținută de Cramele Seră cu Mușcat Ottonel cu 24,33 puncte.

Două vinuri care dau notă standardului de calitate ale vinurilor din Banat.

Urmează Crama Dealul Dorului (Burgund Mare – Zodiac 2017, Mușcat Ottonel 2021, Cabernet Sauvignon 2018, Cabernet Sauvignon & Merlot 2019),

Cramele Recaș (Chardonnay-Sole 2021, Mușcat Ottonel 2020),  Thesaurus (Amadoc-Sauvignon Blanc 2019, Shiraz – Cabernet S. Merlot 2016),

Domeniile Sera (Mușcat Ottonel 2017),  Castel Huniade (Mușcat Ottonel 2020), Crama Aramic (Mușcat Ottonel 2020, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră 2019).

Cramele sunt localizate pe frumoasele dealuri ale Silagiului și Buziașului.

Comentarii

comentarii