Acasă Economic Patru dintre cei mai mari 10 latifundiari ai României sunt străini

Patru dintre cei mai mari 10 latifundiari ai României sunt străini

DISTRIBUIȚI

harta top 10 latifundiari

Ingleby, un grup internaţional de ferme de familie originare din Danemarca, a urcat puternic în clasamentul companiilor cu cele mai mari exploataţii agricole din România. Patru din cele mai mari 10 ferme sunt deţinute de companii străine.

Grupul danez de ferme de familie Ingleby controlează, prin intermediul firmei Crosswind SRL, a patra cea mai mare exploataţie de teren agricol din România, potrivit datelor furnizate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Compania deţinută, conform datelor ONRC, de Green Gate SRL cu 75% din acţiuni şi Ingleby Denmark A/S, a solicitat pentru campania 2014 sprijin financiar pentru schema de plată unică pe suprafaţă pentru aproximativ 11.130 de hectare, cu peste 6% mai mult decât în campania agricolă 2013. Anul trecut, Ingleby, care controlează 100% din acţiunile Green Gate SRL, era pe poziţia a opta în clasamentul proprietarilor de exploataţii agricole. Cross Wind SRL, care deţine în judeţul Timiş culturi vegetale şi ferme de animale, a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 6,5 milioane de euro şi o pierdere de 670.000 de euro.

Străinii cu ferme în România

În afară de CrossWind, alte trei mari companii cu capital străin controlează suprafeţe de mii de hectare de teren în România. Prima:Emiliana West Rom SRL, deţinută de omul de afaceri italian Martini Luciano, care administrează, potrivit APIA, 10.529 de hectare de teren în judeţul Timiş, ceva mai puţín decât anul trecut când a cerut subvenţii pentru 10.615 hectare. De asemenea, pe poziţia a opta în topul latifindiarilor în funcţie de suprafeţele pentru care au solicitat subvenţii se numără compania SC Maria Trading SRL, cu o exploataţie de peste 10.300 de hectare. Deţinută de oamenii de afaceri libanezi Sarkis Sarkis şi Laoun Youssef (şi alţi asociaţi minoritari), Maria Trading este un business de aproximativ 41,8 milioane de euro şi o rată a profitului de 11,2% din cifra de afaceri. Acţionari străini are şi SC Delta-Rom Agriculture SRL din judeţul Tulcea. Compania care administrează aproximativ 10.000 de hectare de teren este deţinută de Fri-EL International Holding, o societate cu sediul social în Luxemburg, şi care desfăşoară în România proiecte pe segmentul energiei biogenerabile. Societatea din România a raportat anul trecut afaceri de 11,4 milioane de euro şi un profit net de peste 86.000 de euro.

Topul latifundiarilor români

Clasamentul latifundiarilor români continuă să fie dominată de SC Agricost SRL, care administrează peste 56.200 hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Controlat de omul de afaceri Constantin Duluţe, un apropiat a lui Culiţă Tărâţă, Agricost este un business de 71,7 milioane de euro în 2013. Urmează Comcereal SA deţinut de Adrian Porumboiu şi Interagro SA deţinut de Ioan Niculae.
Topul a fost realiazat de ECONOMICA.NET pe pe baza listei persoanelor juridice care au solicitat sprijin financiar pentru schema de plăţi unică pe suprafaţă SAPS, pentru campania 2014, în funcţie de suprafaţă, conform cererilor depuse în perioada 03 martie – 15 mai 2014.

Comentarii

comentarii