Acasă Actualitate Patru microbuze școlare cumpărate de Guvernul Ungariei au ajuns în Timiș

Patru microbuze școlare cumpărate de Guvernul Ungariei au ajuns în Timiș

DISTRIBUIȚI
photo: Gönczy Tamás

Asociația Rákóczi din Ungaria, cu sprijinul Guvernului de la Budapesta, a trimis în România 38 de microbuze școlare (36 de vehicule cu opt locuri și două cu 21 de persoane), care ajung în școlile maghiare din mai multe județe din Ardeal și Banat.

Microbuzele sunt dedicate acelor localități din România unde comunitatea maghiară nu este majoritară, iar copiii fac naveta de la sate pentru a ajunge în școlile cu predare în limba maghiară.

Prin fundația Iskola Alapítvány din Cluj-Napoca (partenerul proiectului din România), patru dintre ele au fost trimise în județul Timiș, șase în județul Arad și două în Hunedoara.

Două microbuze Ford au ajuns la Liceul Teoretic “Béla Bartók” și la Liceul Teoretic Romano-Catolic “Gerhardinum” din Timișoara.

Câte un microbuz au mai primit Școala Gimnazială „Eftimie Murgu” din Lugoj și la Școala Gimnazială din Dumbrăvița, instituții de învățământ care au clase cu predare în limba maghiară.

“Compania de căi ferate din Japonia nu și-a închis o rută, chiar dacă a avut doar un singur călător, o fetiță, care doar cu trenul putea să ajungă la școală. Această întâmplare arată că nu avem voie să lăsăm din mână niciun copil, indiferent unde trăiește. Am primit de la Budapesta 38 de microbuze, să ușurăm naveta copiilor din diaspora ardelenească. Cu aceste microbuze vor fi transportați 412 copii, în primul rând cei care încep acum școala, dar și cei de școală primară, în 11 județe. Nu lăsăm din mână niciun singur copil. Mulțumiri pentru sprijin și pentru realizarea acestui program Guvernului Ungariei, Asociației Rákóczi és și Fundației Iskola Alapítvány”, a transmis Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a preluat microbuzele din Ungaria.

Asociația Rákóczi va asigura și cheltuielile legate de combustibil și salariul șoferului.

Comentarii

comentarii