Acasă Actualitate Patru unități școlare din Timișoara, în elita rețelei Școala eTwining, alături de...

Patru unități școlare din Timișoara, în elita rețelei Școala eTwining, alături de alte 140 din România

DISTRIBUIȚI

Patru unități școlare din Timișoara – Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Liceul Teoretic Grigore Moisil, Școala Gimnazială nr 2 și Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria au fost premiate cu titlul Școala eTwining, alături de alte 140 de instituții de învățământ din România.

”Ne bucurăm și noi, Timișul, să avem școli, care au obținut acest titlu! Proiectele eTwinning sunt proiecte de colaborare online între școli din Uniunea Euripeană, dar și cu instituții de invățământ din spațiul extracomunitar, subprogramul eTwining făcând parte din programul Erasmus+”, a declarat prof. Aura Danielescu, inspector șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Lansat în 2005 drept componentă fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport, începând din 2014.
Acțiunea se adresează tuturor şcolilor din învăţământul preuniversitar, tuturor profesorilor, indiferent de disciplina predată, directorilor de unităţi şcolare şi inspectorilor şcolari.

Începând cu 1 aprilie 2022, coordonarea Acțiunii eTwinning în România este realizată de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Totodată, instituția gestionează la nivel național Erasmus+, Programul european pentru mobilitate și proiecte educaționale, de formare profesională și de tineret. În plus, ANPCDEFP este operatorul Programului de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor 2014-2021 finanțat prin mecanismul SEE și gestionează și Corpul European de Solidaritate.
În perioada octombrie 2007 – martie 2022,  implementarea eTwinning la nivel național a fost realizată Institutul de Științe ale Educației.

Momente semnificative ale Acţiunii eTwinning, la nivel european

Beneficii ale participării la eTwinning

Un program pentru profesori
eTwinning facilitează accesul profesorilor la un mediu virtual de colaborare şi de schimb de experienţă, la parteneriate cu alţi profesori şi la activităţi de formare profesională, alături de colegi din ţările europene.
Un program pentru elevi*
Prin participarea la proiecte de eTwinning (înfrăţire online între şcoli), elevii au posibilitatea să comunice cu alţi elevi din ţările participante, să afle elemente de specific cultural sau de specific al educaţiei în ţările partenere, să înveţe utilizând noile tehnologii şi să îşi perfecţioneze competenţele de comunicare în limbi străine.

Un program pentru comunitate
Înfrăţirea online a şcolilor poate fi însoţită de înfrăţirea comunităţilor. Unele localităţi au decis să se “înfrăţească” şi completeze comunicarea şi cooperarea online prin alte proiecte – vizite, activităţi culturale pentru adulţi etc.

Certificatul de Școală eTwinning
Centrul European eTwinning a lansat Campania de acordare a Certificatului de Școală eTwinning, în vederea recunoașterii și aprecierii activității, implicării și entuziasmului eTwinnerilor, profesori și directori, din aceeași instituție de învățământ.

Certificatul de Școală eTwinning se acordă în urma unui proces de evaluare realizat în două etape.

În prima etapă, de verificare, școlile trebuie să îndeplinească simultan 3 criterii:

1. instituția școlară este înscrisă pe platforma eTwinning de cel puțin 2 ani;
2. există în școală cel puțin 2 profesori eTwinning activi pe platformă;
3.în școală a fost desfășurat cel puțin un proiect eTwinning european care a obținut Certificatul Național de Calitate în ultimii doi ani de la depunerea candidaturii;
Etapa a doua:* în cazul în care sunt îndeplinite toate condițiile, fiecare cadru didactic din acea școală înscris pe platformă va primi invitația de a completa formularul de autoevaluare disponibil pe eTwinning Live, care vizează următoarele 6 criterii:

1 utilizarea responsabilă a internetului;
2 colaborarea activă;
implicarea elevilor;
3 participarea la evenimente educaționale eTwinning;
expunerea în mod public, a implicării în eTwinning
activități de promovare a Acțiunii eTwinning

Școlile eTwinning integrează valorile programului eTwinning în politicile, practicile și inițiativele de dezvoltare profesională ale școlii, cu ajutorul echipei conducere.

Certificatul de Școală eTwinning reprezintă o recunoaștere și o apreciere a implicării, angajamentului și devotamentului atât ale fiecărui eTwinner, cât mai ales ale întregii școli, la nivelul cărora colaborează echipe de profesori și directori.

Școlile eTwinning

Sunt recunoscut la nivel european drept modele pentru comunitatea eTwinning și formează o rețea de școli de elită, care va contura direcția de dezvoltare a acțiunii. Toate Școlile eTwinning primesc Trusa de Școală eTwinning, care cuprinde o plachetă și un drapel.

Au o vizibilitate sporită la nivel european și sunt încurajate să folosească Certificatul de Școală eTwinning în materiale informative și promoționale.

Sunt încurajate să participe la programe de dezvoltare profesională dedicate lor.

Fac parte dintr-un grup eTwinning special, în care pot face schimb de bune practici, pot colabora și pot frecventa evenimente online exclusiviste.

Busola după care se ghidează Școlile eTwinning este Misiunea Școlilor eTwinning. Misiunea pune accent pe elemente precum: conducere colectivă; colaborare și muncă în echipă; capacitatea elevilor de a acționa; incluziune și inovare și calitatea de model pentru alte școli.

Comentarii

comentarii