Acasă Eveniment „Pădurea Verde Timişoara – Paradisul nostru?” – dezbatere publică, la Primăria Timişoara

„Pădurea Verde Timişoara – Paradisul nostru?” – dezbatere publică, la Primăria Timişoara

DISTRIBUIȚI

Grupul de Iniţiativă Metropolitană „Pădurea Verde” Timişoara organizează, miercuri, 25 aprilie, de la ora 15.00, în conformitate cu regulamentele Academiei de Advocacy, o audiere publică cu tema: „Pădurea Verde – Paradisul nostru?”, în sala de consiliu de la et. 1 a Primăriei Timişoara.

„Prin acţiunea noastră dorim să readucem în atenţia publicului larg şi a comunităţilor de specialişti importanţa Pădurii Verzi şi să potenţăm eforturile depuse până în prezent pentru promovarea acestei valori incontestabile, prin motivarea unei decizii la nivelul autorităţilor locale vecine cu Pădurea Verde”, a informat GIM „Pădurea Verde”.

Premisa audierii publice este de a căuta răspunsul la următoarele întrebări: Cum amenajăm Pădurea Verde astfel încât să fie protejată fauna şi flora existente? Care sunt propunerile pe termen mediu şi lung legate de Pădurea Verde?

Timişorenii vor putea astfel să-şi expună punctul de vedere legat de perspectiva utilizării acestei comori naturale pe care o moştenim de la înaintaşii noştri. Cei care doresc să-şi prezinte opiniile sunt rugaţi să-şi depună în scris depoziţia la adresa de e-mail gim.padurea.verde[at]gmail.com, până în data de 24 aprilie, la ora 15.00.

Citeşte şi: Peisaj şocant, la Pădurea Verde Timişoara

_________________________________________

Motivaţia GIM „Pădurea Verde” Timişoara

„Timișoara, acest miracol născut din mlaștină și mocirlă, care trăiește într-un peisaj artificial, creat exclusiv prin strălucirea minţii și hărnicia braţelor omenești, încredinţat nouă de înaintași, pe care trebuie să îl pastrăm și să îl sporim.” (Mihai Opriș, Timișoara – Arhitectura de-a lungul veacurilor)

Pădurea Verde reprezintă un capitol cu totul aparte în viața publică a Timișoarei, datorită în primul rând – prezenței sale cu peste 700 ha de pădure compactă în imediata vecinătate a orașului. Într-o zonă de câmpie, lipsită de păduri, o asemenea prezență este cu totul excepțională, fiind deosebit de rar întâlnită în țară și chiar în Europa.

Nevoile recreative ale unui oraș mare, din ce în ce mai aglomerat, cu foarte puține obiective de acest gen, datorită situării sale geografice, sporesc continuu și în mod accelerat. Cu tote acestea, până şi fumul tradiţionalelor noastre grătare va disparea începând cu anul viitor, în condiţiile în care noua lege a picnicului (Legea 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic) va fi pusă în aplicare. Legea obligă cetăţenii să organizeze picnicuri doar în spaţii special amenajate.

Problema cea mai importantă este însă includerea eficientă și responsabilă a acestui obiectiv cu imens potenţial de petrecerea a timpului în natură  în sistemul recreativ al comunităţilor vecine Pădurii Verzi. Rezolvarea însă depinde în cea mai mare măsură de un aspect juridic nesoluționat niciunde în țară: pădurile parc și pădurile de agrement din jurul orașelor sunt în cea mai mare parte în patrimoniul sectorului silvic, gospodărite de un ocol silvic pe raza căruia se încadrează, aparținând Regiei Naționale a Pădurilor. Prin amenajamentul silvic, aceste păduri sunt supuse unui regim silvic strict.

Cu adevărat deosebit este acest capitol și pentru Administrația Municipiului Timișoara, care a reprimit în administrare, în anul 2003 (conf. Legii 1/2000), o suprafață de 50,7 ha, restul până la 737 rămânând în patrimoniul sectorului silvic, gospodărite de Ocolul Silvic pe raza căruia se încadrează 1). Pădurea Verde este clasificată ca pădure de agrement din jurul oraşului, ea fiind un fond de vânătoare. Este de menţionat că Pădurea Verde este considerată ca având două funcţii principale: ecologică (cu emisie de peste 8.500.000 kg anual de oxigen) şi recreativă.

Specialiștii municipalității notează faptul că “în prezent, cel mult câteva sute de orășeni se înghesuie la limita Pădurii Verzi, lângă parcul zoo și lângă lacul Dumbrăvița, în condiții de recreare total ineficiente, în timp ce potențialul recreativ al Pădurii Verzi este de minim 10.000 vizitatori, în condiții optime de recreare”(Timișoara Verde – V. Ciupa, R. Radoslav, C. Oarcea, Z. Oarcea – Timișoara, 2005).

În acest sens, municipalitatea timişoreană a identificat în principiu două soluții:

1. Trecerea întregii păduri în administrația orașului, soluție interzisă de legislația prezentă.
2. Pădurea rămâne în administrarea statului, dar este amenajată și gospodărită corespunzător cu fonduri atribuite de municipalitate, colectate de la orășeni.

Pădurea Verde, este un patrimoniu ecologic de nepreţuit care poate deveni – prin noul Plan Urbanistic General – un centru de interes social, recreaţional, agremental, cultural, educativ şi turistic, necesar cetăţenilor zonei metropolitane. Consiliul Local al Municipului Timişoara a decis în sedinţa de plen din 27.03.2012 (www.primariatm.ro) prelungirea valabilităţii actualului Plan Urbanistic General (P.U.G.), dar nu mai târziu de data de 24.04.2014. Noul P.U.G. al Timişoarei se află în etapa de definitivare, care urmează la rându-i paşi prestabiliţi. Administraţia timişoareană estimează că etapa de avizare de către minister şi alte instituţii va dura un an, perioada în care cetăţenii zonei metropolitane îşi pot exprima public opiniile despre noile planuri, inclusiv despre Pădurea Verde.

Prin acțiunea noastră dorim să readucem în atenția publicului larg și a comunităților de specialiști importanța Pădurii Verzi și să potențăm eforturile depuse până în prezent pentru promovarea acestei comori incontestabile, prin motivarea unei decizii la nivelul autorităților locale vecine cu Pădurea Verde.

Riscurile amenajării Pădurii Verzi:

Un risc major este legat de pericolul ca ecosistemul din zona Pădurea Verde – care, în momentul de faţă – nu este accesibilă dacât parţial publicului larg, să fie perturbat major printr-o  intervenţie neatentă. Specialiştii ne atrag atenţia că elemente banale de “civilizaţie”, care ne asigură confortul nostru cotitian (de genul iluminatului stradal) sunt elemente de migrare ale unor animale sălbatice din mediul lor natural spre zone care se reduc din ce în ce mai mult. Măsurile strategice elaborate de specialişti privind conservarea biodiversităţii în Trupul Pădurea Verde (Proiect BIOTOWNS cod HURO-0901-128-1.3.4 finanţat de UE-pag 48), includ marcarea traseelor pentru promenadă/drumeţie şi dotarea lor cu pubele, deci măsuri de utilizare în condiţii de protecţie a mediului.

În acest context, organizarea unei audieri publice ar fi instrumentul care ar aduce elementul participativ civic în demersul legislativ şi executiv. Cetăţenii, instituţiile şi forurile interesate(inclusiv societatea civilă) îşi pot expune astfel într-o modalitate structurată punctul de vedere legat de subiectul de mai sus.

Scopul nostru este să atragem atenţia tuturor actorilor sociali din zona metropolitană asupra Pădurii Verzi şi să o transformăm într-un vector de acţiune integrată şi incluzivă, menită să revitalizeze şi să valorifice această comoară naturală.

Premisa audierii publice este de a căuta răspunsul la următoarele întrebări:

Cum amenajăm Pădurea Verde, astfel încât să fie protejate flora şi fauna existente?
Care sunt propunerile pe termen mediu şi lung legate de Pădurea Verde?

Mai multe informaţii găsiţi şi pe http://www.facebook.com/GimPadureaVerde

Comentarii

comentarii