Acasă Actualitate Pădurea Verde trebuie să devină o parte din viaţa timişoreanului

Pădurea Verde trebuie să devină o parte din viaţa timişoreanului

DISTRIBUIȚI

Grupul de Iniţiativă Metropolitană „Pădurea Verde” Timişoara a organizat, miercuri, 25 aprilie, de la ora 15.00, o audiere publică cu tema: „Pădurea Verde – Paradisul nostru?”, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara. Ce s-a propus?

Management viguros şi reglementare strictă a agrementului şi a activităţilor umane, pentru ca Pădurea Verde să nu fie compromisă (Asociaţia Arhitecţilor Peisagişti). Pădurea Verde să devină spaţiu ideal de evadare a timişorenilor, fiecare cetăţean care intră în pădure să plătească o sumă modică de bani, atunci omul se va responsabiliza (Asociaţia Kultur Banat). Pădurea să devină la fel ca un parc, unde cetăţeanul să se poată plimba, să facă sport, picnic şi să desfăşoare activităţi cultural-artistice. Pădurea să devină o parte din viaţa timişoreanului (Rotaract Ripensis Timişoara). Pădurea Verde este foarte puţin utilizată în interesul cetăţeanului. Poate deservi în scop de agrement 10.000 de persoane, dar nu se întâmplă acest fapt, în acest moment. Soluţia? Încheierea unui parteneriat public-privat, iar locaţia să fie dată unei societăţi pentru administrare (Rotaract Timişoara). Dezvoltarea respectului pentru mediu, picnic organizat, locuri de joacă pentru copii şi spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor sportive (Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană). Radu Dimeca a spus că subiectul este foarte important pentru a fi dezbătut acum, fiindcă autorităţile lucrează la Planul Urbanistic General. O comisie de experţi va face propuneri, care vor fi înaintate celor ce iau decizii.

Pădurea Verde – în administrarea Primăriei Timişoara

“Pădurea Verde reprezintă un capitol cu totul aparte în viaţa publică a Timişoarei, datorită – în primul rând – prezenţei sale cu peste 700 ha de pădure compactă în imediata vecinătate a oraşului. Într-o zonă de câmpie, lipsită de păduri, o asemenea prezenţă este cu totul excepţională, fiind deosebit de rar întâlnită în ţară şi chiar în Europa. Problema cea mai importantă este însă includerea eficientă şi responsabilă a acestui obiectiv cu imens potenţial de petrecere a timpului în natură în sistemul recreativ al comunităţilor vecine Pădurii Verzi. Rezolvarea însă depinde, în cea mai mare măsură, de un aspect juridic nesoluţionat niciunde în ţară: pădurile parc şi pădurile de agrement din jurul oraşelor sunt, în cea mai mare parte, în patrimoniul sectorului silvic, gospodărite de un ocol silvic pe raza căruia se încadrează, aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor. Prin amenajamentul silvic, aceste păduri sunt supuse unui regim silvic strict. Cu adevărat deosebit este acest capitol şi pentru Administraţia Municipiului Timişoara, care a reprimit în administrare, în anul 2003 (conf. Legii 1/2000), o suprafaţă de 50,7 ha, restul până la 737 rămânând în patrimoniul sectorului silvic, gospodărite de Ocolul Silvic pe raza căruia se încadrează. Pădurea Verde este clasificată ca pădure de agrement din jurul oraşului, ea fiind un fond de vânătoare. Este de menţionat că Pădurea Verde este considerată ca având două funcţii principale: ecologică (cu emisie de peste 8.500.000 kg de oxigen) şi recreativă”, susţine Grupul de Iniţiativă Metropolitană. La dezbatere s-a propus trecerea Pădurii Verzi în administrarea Primăriei Timişoara.

 

Comentarii

comentarii