Acasă Eveniment “Păduri pentru Viitor”, la Mănăstirea Săraca

“Păduri pentru Viitor”, la Mănăstirea Săraca

DISTRIBUIȚI

După 10 ani
La Mănăstirea Săraca (oraşul Gătaia), judeţul Timiş, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost organizată o întâlnire aniversară cu ocazia împlinirii a zece ani de la desfăşurarea proiectului ”Păduri pentru Viitor”. “În 1999, la iniţiativa lăcaşului de cult, cu sprijinul ing. silvic Mircea Moraru, al Alianţei Civice, prin Gheorghe Bugarschi şi a Asociaţiei Studenţeşti “Tinerii Prieteni ai Naturii”, au fost plantaţi circa 9.000 de puieţi donaţi de Ocolul Silvic Lunca Timişului. Aceasta a fost prima iniţiativă de împădurire a unui teren privat din zonă, cu scopul prevenirii fenomenelor de eroziune a solului şi de îmbunătăţire a mediului şi biodiversităţii locale.
Acţiunea a fost continuată în fiecare an, prin lucrări de întreţinere, plantări suplimentare de nuci, castani comestibili şi crearea unei pajişti cu narcise”, a subliniat Sebastian Capotescu, membru Ecotopia. La întâlnirea aniversară au participat părintele stareţ al Mănăstirii Săraca, Climent Vântu, ing. silvic Mircea Moraru, voluntari la acţiunea de plantare, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi profesorul Ioan Petrescu, coordonator al elevilor Liceului din Gătaia.
Cu această ocazie, s-a subliniat încă o dată importanţa împăduririlor pentru prevenirea proceselor de eroziune, care pot duce la alunecări de teren, cu pierderi iremediabile de suprafeţe şi bunuri materiale. La faţa locului, a fost exemplificată prezenţa proceselor de erodare primare prin feliere, care duc ulterior la formarea de ravene şi apoi alunecări.
Prin împădurire se fixează solul, cu toate beneficiile suplimentare unei păduri: valoare ecologică pentru biodiversitate şi micro-climat, economică, de agrement.
Împreună cu autorităţile din Gătaia, s-a stabilit o listă de măsuri viitoare pentru întreţinerea arealului împădurit şi consolidarea terenurilor învecinate.
“Modelul acţiunii de la Mănăstirea Săraca a fost preluat, în anii următori, prin plantarea de perdele de protecţie în mai multe locaţii din jud. Timiş – Gătaia, Giera, Comloşu Mare, Giulvăz şi Uivar”, a subliniat Capotescu.

Comentarii

comentarii