Acas─â Actualitate Pe aici nu se trece, virusule !

Pe aici nu se trece, virusule !

629
DISTRIBUIȚI

Poli┼úi┼čtii ┼či medicii, de veghe la Frontiera de Vest
Medicii veterinari ┼či umani  de la frontier─â au leg─âtur─â permanent─â cu spitalele din Deta, S├ónnicolau Mare ┼či Timi┼čoara. O persoan─â cu simptomele gripei procine este izolat─â, preluat─â de ambulan┼ú─â ┼či dus─â la spital, urgent.
├Än punctele de trecere a Frontierei de Vest din cadrul Inspectoratului Jude┼úean al Poli┼úiei de Frontier─â Timi┼č – Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravi┼úa, PTF Jimbolia ┼či PTF Cenad – exist─â personal din cadrul Autorit─â┼úii Sanitar – Veterinare Timi┼č, dar ┼či reprezentan┼úi ai unit─â┼úilor sanitar-umane ┼či sunt puse la dispozi┼úie mijloace de contact cu spitalele din Deta, S├ónnicolau Mare ┼či Timi┼čoara. “├Än cazul ├«n care o persoan─â prezint─â simptome ale ├«mboln─âvirii cu virusul AH1N1, este izolat─â ┼či se anun┼ú─â ├«n regim de urgen┼ú─â medicul uman desemnat, apoi este preluat─â de ambulan┼ú─â ┼či dus─â la unit─â┼úile sanitare pentru analize”, a declarat subinspector de poli┼úie Romana Gaica.

Pasagerii ajun┼či la Aeroportul Timi┼čoara dau cu subsemnatul

├Än punctele de trecere a Frontierei de Vest, sunt afi┼čate la loc vizibil materiale documentare privind simptomatologia provocat─â de virusul gripal ┼či metode de prevenire a ├«mboln─âvirii. La fiecare schimbare de tur─â ┼či ori de c├óte ori este nevoie, sunt dezinfectate ┼či igienizate filtrele de control.
Toate persoanele care se prezint─â la intrarea ├«n ┼úar─â din zonele ├«n care au fost ├«nregistrate ├«mboln─âviri cu virusul gripei de origine porcin─â sunt verificate la punctele de trecere a frontierei ┼či li se ├«nm├óneaz─â un chestionar emis de Ministerul S─ân─ât─â┼úii Publice pe care sunt obligate s─â ├«l completeze.
La Aeroportul „Traian Vuia” Timi┼čoara, poli┼úi┼čtii de frontier─â ├«mpart  pasagerilor care sosesc din zone de risc chestionarele. Apoi, acestea dup─â ce sunt completate sunt ├«nm├ónate pe baza de proces-verbal medicilor prezen┼úi. ├Än cazul ├«n care o persoan─â prezint─â simptome ale ├«mboln─âvirii cu virusul AN1H1 este preluat─â de medici, transportat─â de urgen┼ú─â la cabinetul medical din aeroport. Totodat─â, se continu─â campania de informare public─â ├«n Aeroportul “Traian Vuia”, prin punerea la dispozi┼úia oamenilor a materialelor informative.
Comitetul de Coordonare pentru gripa nou─â al Ministerului S─ân─ât─â┼úii ├«ntrunit, la ├«nceputul s─âpt─âm├ónii, la solicitarea ministrului S─ân─ât─â┼úii, dr. Ion Bazac, a decis s─â solicite reprezentan┼úilor Poli┼úiei de Frontier─â aten┼úie sporit─â la completarea formularelor de c─âtre cei care sosesc din zonele afectate pe aeroporturile rom├óne┼čti. ├Än plus, av├ónd ├«n vedere ├«nceperea perioadei de concedii, Ministerul S─ân─ât─â┼úii va solicita aten┼úie sporit─â ┼či la punctele de frontier─â din Vestul Rom├óniei, unde exist─â un trafic intens dinspre ┼ú─ârile care au ├«nregistrat cazuri multiple de ├«mboln─âvire cu virusul A/H1N1.

Reguli de evitarea infect─ârii cu virusul AH1N1

Amintim c─â num─ârul cazurilor de ├«mboln─âvire cu virusul gripal A/H1N1 pe teritoriul Rom├óniei a r─âmas tot 16. Niciun caz nou nu a mai fost confirmat ├«n ultimele 24 ore. At├ót cei patru pacien┼úi interna┼úi la Institutul Na┼úional de Boli Infec┼úioase “Matei Bal┼č”, c├ót ┼či feti┼úa internat─â la Timi┼čoara au o evolu┼úie favorabil─â. Ei se afl─â ├«n continu─â supraveghere medical─â ┼či sub tratament antiviral.
Dac─â un timi┼čorean prezent─â urm─âtoarele simptome – tuse seac─â, secre┼úii nazale apoase ┼či febr─â peste 38 grade Celsius, trebuie s─â se prezinte de urgen┼ú─â la Spitalul Clinic de Boli Infec┼úioase ┼či Pneumo-ftiziologie "Dr.Victor Babe┼č” Timi┼čoara, de la P─âdurea Verde; s─â evite contactele cu persoanele bolnave, iar atunci c├ónd tu┼če┼čte sau str─ânut─â, s─â ├«┼či acopere gura ┼či nasul cu o batist─â. “Astfel, reduce┼úi riscul ca cei din jurul dumneavoastr─â s─â se ├«mboln─âveasc─â. Dup─â utilizare, arunca┼úi batista la gunoi. Sp─âla┼úi-v─â m├óinile des cu ap─â ┼či s─âpun, ├«n special, dup─â ce tu┼či┼úi sau str─ânuta┼úi. Produsele de cur─â┼úare a m├óinilor pe baz─â de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Dac─â sunte┼úi bolnav, p─âstra┼úi distan┼úa fa┼ú─â de celelalte persoane pentru a evita s─â le contagia┼úi. Evita┼úi aglomera┼úiile ┼či mul┼úimile. Evita┼úi s─â merge┼úi la serviciu sau la ┼čcoal─â ┼či, ├«n general, s─â ie┼či┼úi din cas─â  pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane”, sunt m─âsurile fundamentale instituite de c─âtre Ministerul S─ân─ât─â┼úii pentru a se evita infectarea cu virusului AH1N1, ce provoac─â a┼ča numita grip─â de origine porcin─â.

Comentarii

comentarii