Acas─â Politica Pe butucii lui Ludovic Orban

Pe butucii lui Ludovic Orban

1941
DISTRIBUIȚI

Rom├ónia e pus─â pe butuci. ├Än mod direct, de c─âtre Ludovic Orban. Dac─â acesta cite╚Öte editorialul de fa╚Ť─â, ╚Öi ├«n cazul ├«n care nu este de rea credin╚Ť─â, va ├«n╚Ťelege perfect semnifica╚Ťia titlului. Cum a ajuns Rom├ónia, numai ├«n primele 6 luni ale acestui an, la sabotarea industriei cinematografice, astfel ├«nc├ót s─â piard─â peste 100 de milioane de euro? S-a ├«nt├ómplat ca nu mai pu╚Ťin de ╚Öapte proiecte de film s─â plece ├«ncep├ónd din ianuarie ├«n Ungaria, Serbia ╚Öi Bulgaria. Cum ╚Öi-a dat Ludovic Orban cu dreptul ├«n st├óngul ╚Öi care sunt consecin╚Ťele aducerii la sap─â de lemn a unei intregi industrii?

├Än analiza de ieri am explicat cum func╚Ťiona un mecanism care s─â ├«nlesneasc─â p─âtrunderea pe teritoriul industriei cinematografice a unor produc╚Ťii, mecanism creat pentru a atrage investi╚Ťiile, prin acordarea unor facilit─â╚Ťi unor case de film. Produc─âtorilor. ├Än anumite limite, acestora li se deconta  o parte dintre cheltuielile efectuate pe teritoriul na╚Ťional. ╚Ü─âri europene, cum sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria ╚Öi Serbia, utilizeaz─â de ani de zile, cu mult succes, acest mecanism. ├Än cele din urm─â, a ├«n╚Ťeles ╚Öi Guvernul PSD. Am scris corect: Guvernul PSD. Care, ├«n 2018, a scos o hot─âr├óre ├«n acest sens. ╚śi mai multe ordine prin care noile acte normative urmau s─â fie aplicate . ╚śi mori╚Öca a ├«nceput s─â se ├«nv├órt─â. Nu prea mult. ├Än decembrie anul trecut, la putere a venit Guvernul Orban. Care a f─âcut praf ╚Öi pulbere acest proiect. ├Än prezent, acesta este motivul pentru care pierdem, ├«n primele 6 luni ale anului, pe pu╚Ťin 100 de milioane de euro. O sum─â colosal─â. Bani care au migrat ├«n state care nu au privilegiul de a-l  avea premier pe Ludovic Orban. Dar aceasta este doar prima ╚Öi cea mai vizibil─â consecin╚Ť─â. Nu ╚Öi cea mai dureroas─â.

├Än ultimii 30 de ani  ├«n Rom├ónia au fost turnate circa 450 de filme artistice, cele mai multe av├ónd produc╚Ťii din Statele Unite. Dintre acestea, cele mai importante studiouri ╚Öi case de film au asigurat 350 de produc╚Ťii. Bugetul unui film artistic poate ajunge la 30 ÔÇô 40 milioane de euro. De exemplu, filmul Cold Mountain, care a fost realizat la Castel Film, a costat 35 de milioane euro. Pe diverse c─âi, o mare parte din ace╚Öti bani intr─â direct sau indirect ├«n beneficiul statului gazd─â. Orice film care este realizat ├«n Rom├ónia atrage, inevitabil, 20-30 de actori de prim─â m─ârime, precum ╚Öi circa 50 de regizori, cameramani, produc─âtori, speciali╚Öti ├«n efecte ╚Öi a╚Öa mai departe. Mul╚Ťi dintre ace╚Ötia locuiesc ├«n cele mai scumpe hoteluri. Hoteluri rom├óne╚Öti pl─âtite cu bani mul╚Ťi americani. Dincolo de infuzia financiar─â, prezen╚Ťa acestor vedete ├«n Rom├ónia ne aduce prestigiu, ne face mai mult PR dec├ót toate guvernele la un loc, ╚Öi constituie pentru ora╚Öele ├«n care sunt turnate filmele, o extraordinar─â reclam─â turistic─â. Sunt vedete care au un cuv├ónt greu de spus, p─âstreaz─â nostalgia satelor ╚Öi caselor rom├óne╚Öti, a peisajelor noastre, ├«n special a celor montane, ╚Öi povestesc mai departe despre minunatele locuri v─âzute ├«n Rom├ónia. Multe dintre marile ora╚Öe ale lumii recurg chiar la sponsorizarea unor filme numai ╚Öi numai pentru a-╚Öi atrage astfel o faim─â sporit─â, ╚Öi implicit mai mul╚Ťi turi╚Öti. Ca s─â ├«n╚Ťeleag─â ╚Öi mai bine Ludovic Orban ce vreau s─â spun ├«i ofer un detaliu. Pe metroul din New York sunt afi╚Öate trei reclame care anun╚Ť─â c─â New Yorkul este ora╚Öul cel mai prietenos cu industria filmului. Ne putem deci u╚Öor imagina ce avantaje poate crea pentru o metropol─â sau pentru un stat industria cinematografic─â. Iar acum m-am referit la avantajele indirecte.

Dar Rom├ónia ├«ncearc─â din r─âsputeri, av├ónd scenari╚Öti, regizori ╚Öi actori de bun─â calitate, s─â repun─â pe picioare propria industrie cinematografic─â bazat─â pe filme finan╚Ťate ╚Öi realizate de noi. ├Äi atrag aten╚Ťia lui Ludovic Orban, ├«n m─âsura ├«n care are capacitatea de a ├«n╚Ťelege acest lucru, c─â cele mai multe studiouri de lucru din Rom├ónia investesc o bun─â parte din sumele realizate prin cooperarea cu produc─âtorii str─âini ├«n realizarea de produc╚Ťii rom├óne╚Öti de film. ├Än felul acesta func╚Ťioneaz─â nu numai o industrie, ci ╚Öi o art─â a cinematografiei, care ne poate aduce prestigiu. Dintre aceste filme se ╚Ötie c─â unele au primit importante premii interna╚Ťionale. Dac─â industria cinematografic─â e pus─â pe butuci, acest lucru nu se va mai ├«nt├ómpla.

De aceea insist ├«ntr-o tentativ─â poate inutil─â ÔÇô eu sper c─â nu ÔÇô de a-l determina pe Ludovic Orban s─â deschid─â bine ochii. S─â vad─â ce a stricat Guvernul s─âu. S─â afle cum poate fi reparat ceea ce  poate fi stricat. S─â ia m─âsuri c├ót ├«nc─â nu este prea t├órziu. Dac─â nu mai pu╚Ťin de ╚Öapte proiecte de film au plecat din Rom├ónia ├«n statele din jur, e u╚Öor de imaginat ce se va ├«nt├ómpla ├«n urm─âtoarele 6 luni ale acestui an, c├ónd nu va mai exista pandemie sau c├ónd pandemia va fi serios diminuat─â ├«n ├«ntreaga lume. ├Än cur├ónd aeronavele cu actori, regizori, operatori, cameramani ╚Öi tehnicieni de sunet vor porni din nou din Los Angeles, din New York ╚Öi din alte metropole americane c─âtre Europa pentru realizarea de noi filme artistice. Ar fi dramatic ca aceste aeronave s─â ocoleasc─â aeroportul Henri Coand─â. ╚śi s─â se ├«ndrepte c─âtre alte destina╚Ťii. ╚śi s─â mai pierdem de c├óteva ori mai mul╚Ťi bani dec├ót am pierdut ├«n primele 6 luni. F─âr─â a mai pune la socoteal─â celelalte beneficii ale industriri cinematografice.

Comentarii

comentarii