Acasă Actualitate Pe străzile din Timișoara, pe linia 33, intră în circulație primele două...

Pe străzile din Timișoara, pe linia 33, intră în circulație primele două autobuze electrice primite de oraș prin Ministerul Dezvoltării

DISTRIBUIȚI

Joi dimineața, de la ora 6.43, respectiv 6.42, pe traseu vor intra primele două autobuze complet electrice, primite de Primăria Timișoara, în urma unui program realizat de Ministerul Dezvoltării, cu fonduri europene nerambursabile. Acestea vor circula pe ruta 33, fiind doar prima parte dintr-un lot mai mare, de peste 40 de asemenea mijloace de transport public ecologice.

Cele două autobuze vor intra pe traseu la capetele de linie, din Calea Șagului, respectiv Catedrală.

Autobuzele au trecut de perioada de verificare, fiind testate prin curse de probă pe traseele din oraș. Fiecare vehicul, cu o lungime de 18 metri, are o capacitate de 155 de locuri, dintre care 50 pe scaun. De asemenea, au podeaua integral coborâtă şi facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Autovehiculele vor fi alimentate la stațiile de încărcare, amplasate în incinta depoului de pe bulevardul Dâmbovița.

„Răspunsul unui oraș modern la problema traficului este un transport public confortabil, modern și nepoluant. Facem încă un pas în direcția aceasta și, de mâine, timișorenii vor putea folosi primele două autobuze electrice noi pe ruta Catedrală – Calea Șagului. Urmează apoi încă 42”, a anunțat primarul Dominic Fritz.

Pe lângă cele două autobuze care vor fi scoase pe traseu mâine, la Societatea Publică de Transport Timișoara au mai ajuns încă 14 autobuze, care se află momentan în probe. Acestea vor fi introduse etapizat, în prima etapă pe liniile expres 1, 2 și 7. Până în luna octombrie 2023 va fi livrat în tranșe întregul lot de 44 de autobuze, urmând ca acestea să intre în circulație după parcurgerea verificărilor tehnice și administrative necesare.

Aceste vehicule sunt complet nepoluante și silențioase, reprezentând un pas înainte către un sistem de mobilitate verde la nivelul orașului. Scaunele asigură un nivel sporit de confort, fiind realizate din material special, cu proprietăți antigraffiti, antivandalism, vopsea înglobată și tapiţerie rezistentă la uzură şi murdărie, uşor lavabilă. Autobuzele sunt prevăzute cu sistem de supraveghere video la interior şi la exterior, cu camere digitale color și înregistrare audio. De asemenea, au sistem de afișaj electronic pe care poate fi urmărit traseul parcurs. Vor avea o durată de funcţionare de minim 15 ani, din care opt fără reparaţie generală.

Comentarii

comentarii