Acas─â Editorial Pe urmele teutonilor, la Sibiu

Pe urmele teutonilor, la Sibiu

1660
DISTRIBUIȚI

Lia Lucia EpureSibiu. Fosta capital─â cultural─â a Europei, despre care s-a vorbit ┼či scris mai bine de doi ani, datorit─â performan┼úelor pe care Sibiul ┼či administra┼úia  ora┼čului le-au f─âcut posibile, este o bijuterie.
Sibiul arat─â uluitor, prin compara┼úie  cu alte ora┼če ale Rom├óniei. Str─âzile sunt  curate, nu vezi nici un mic de ┼úigar─â, nici un „┼čmecher” de Rom├ónia nu trece cu motocicleta turat─â la maximum peste bordurile care stau s─â se pr─âbu┼čeasc─â sub picioarele trec─âtorilor, la fiecare pas exist─â co┼čuri de gunoi ┼či, pe deasupra, c├óte o scrumier─â  pentru „p─âc─âto┼čii” din uli┼ú─â.
Geamurile sunt curate, ornate cu flori vii, multicolore,  de unde ┼či senza┼úia c─â te afli undeva ├«n Austria. Urmele teutonilor, saxonilor ┼či sa┼čilor se v─âd la fiecare pas. La intrarea ├«n ora┼č, un panou, scris cu litere mari, te aten┼úioneaz─â: „V─â prevenim c─â ├«n Sibiu, pentru parcarea neregulamentar─â, se  ridic─â autovehiculele.” ├Än centrul ora┼čului, o parcare mare, public─â, prime┼čte cu generozitate un num─âr suficient de ma┼čini, desigur, contra cost.
Terasele  curate, mici, cochete nu las─â s─â treac─â nici un sunet agresiv de vreo manea sau de vreo alt─â muzic─â, gata s─â-┼úi zdrobeasc─â neuronii r─âma┼či neatin┼či de criz─â sau de vreo alt─â  problem─â de sorginte mioritic─â.
Pe toate casele din centru se pot vedea pl─âcu┼úele inscrip┼úionate cu ├«nsemnele „monument istoric” ┼či, al─âturi, o mic─â istorie a celui care a f─âcut istorie ├«n acel loc. 
Polite┼úea angaja┼úilor din institu┼úiile publice este, ┼či ea, marcat─â de spiritul ├«nc─â viu al cavalerilor teutoni, care au tr─âit c├óndva, ├«n epoca medieval─â, ├«n acea parte de Transilvania.
Ora┼čul ├«nc─ârcat de istorie, cu un primar  neam┼ú, transmite ordine ┼či cur─â┼úenie prin fiecare  por. 
Dumbrava Sibiului, un fel de P─âdurea Verde a Timi┼čoarei, este plin─â de s─âli de ├«nt├ólniri, de conferin┼úe, de localuri mici, curate ┼či delicate, ├«n care po┼úi m├ónca f─âr─â s─â „pl├óngi” dup─â bugetul investit ├«n momentul personal de lini┼čte.
Casele de  vacan┼ú─â din apropierea Sibiului au ┼či ele o not─â aparte. Sunt parc─â decupate din c─âr┼úile de pove┼čti ale copil─âriei.
Nu sunt prea mari, nu au opulen┼úa obraznic─â a celor din categoria Dinu P─âturic─â  de tip nou.
Nu am v─âzut nimic care s─â ┼čocheze negativ.
Parc─â ┼či apa ploilor  curge mai cuminte, ├«n canalele speciale, f─âr─â s─â inunde ora┼čul. Sibiul este locul normalit─â┼úii. ┼×i al unui viitor la care mai avem  naivitatea s─â sper─âm. 
├Än mod evident, este vremea s─â schimb─âm ┼či noi, la Timi┼čoara, ceva.
Ora┼čul are prea mult praf, chiar dac─â plou─â rebel.
Cineva nu vrea s─â vad─â ora┼čul. Haide┼úi s─â-l vedem ├«mpreun─â.
┼×i s─â-l gospod─ârim ├«n a┼ča fel ├«nc├ót s─â redevenim m├óndri c─â suntem timi┼čoreni.

Comentarii

comentarii