Acasă Actualitate Pecica a fost cucerită de ceaune fumegânde

Pecica a fost cucerită de ceaune fumegânde

DISTRIBUIȚI

La Pecica a fost, sâmbătă, mare agitaţie. S-au încins cuptoarele, s-au folosit ingrediente secrete, reţete moştenite din moşi-strămoşi. Pecicanii au participat la un concurs gastronomic, alături de echipa localităţii maghiare Domaszék, în cadrul unui puternic concurs gastronomic şi s-au străduit să pregătească cea mai bună tocăniţă. Încă de dimineaţă, la Pecica concurenţii s-au adunat pentru a se întrece într-un interesant concurs de pregătit tocăniţă la ceaun. Unii au folosit doar carne de vită, alţii şi carne de porc. „Echipele vor folosi ingrediente secrete, pe care le-au moştenit din strămoşi. Avem şi trei echipe care vor face clătite, tradiţionale, cu gem de vişine, dar şi cu ciocolată. Vom prezenta la concurs tradiţionalele găluşte slovăceşti, de la Nădlac, salamul de Nădlac, pogăcele cu jumări, dar şi pita de Pecica, făcută după reţete secrete, aşa cum era şi cea care era trimisă cuplului Ceauşescu, săptămânal”, a declarat Petru Antal, primarul din Pecica. În timp ce pecicanii îşi porţionau carnea şi tăiau ceapa, adusă de acasă din belşug, în apropiere era montat un ceaun uriaş care a fost adus de către patronul unei pensiuni din Ungaria, de lângă Szeged. Acesta a preparat peste o mie de porţii de tocăniţă picantă, folosind celebrul ardei iute de Szeged. De fapt, a gătit o tocăniţă la ceaun, după o reţetă specific maghiară. A folosit multă ceapă, pe care a călit-o în untură de mangaliţă, despre care specialiştii spun că nu conţine colesterol şi abia apoi a adăugat carnea. Unul dintre secrete a fost că nu s-a folosit deloc apă la prepararea tocăniţei. La fel de căutate au fost salamul de Nădlac, pita de Pecica sau plăcintele de Turnu. Acestea se prepară doar în această zonă şi sunt extrem de gustoase, având în compoziţie dovleac, brânză sau varză. Distracţia a fost prilejuită de ediţia din acest an a Zilelor Oraşului Pecica, manifestare care a avut un caracter internaţional, prin găzduirea concursului de gătit, parte a proiectului derulat în colaborare cu maghiarii de la Domaszék.

Comentarii

comentarii