Acasă Actualitate Peisagiștii din Timișoara se opun defrișării ”în forță” a plopilor

Peisagiștii din Timișoara se opun defrișării ”în forță” a plopilor

DISTRIBUIȚI

Asociația Peisagiștilor, Filiala Teritoriala Vest, se opune defrișării ”în forță” a plopilor din Timișoara. Tăierile masive au fost demarate de primarul Nicolae Robu, care a declarat că este deranjat de puful produs de plopi și că îi va înlocui cu salcâmi și cireși japonezi.

Primăria Timișoara a trimis în luna februarie o solicitare către Agenția de Mediu pentru „aprobarea defrișării tuturor plopilor aflați pe domeniul public al Municipiului Timișoara, deoarece din partea cetățenilor am primit numeroase solicitări în acest sens. Menționăm faptul că acești arbori reprezintă un real pericol pentru pietoni, imobile, autoturisme, datorită creșterilor excesive și schimbărilor climatice”. Primarul a declarat săptămâna trecută că nu a primit nici un răspuns. APM a răspuns încă din 26 februarie, comunicând primăriei că a transmis din mai 2017 toate informațiile legate de documentele care trebuie depuse de către administrația publică locală pentru o solicitare de tăiere de arbori sănătoși. Cum această documentație nu a fost întocmită de subalternii primarului APM nu a analizat solicitarea și nu a emis nici un punct de vedere conform prevederilor legale.

Un punct de vedere are însă președintele AsoP TImiș, peisagistul Raluca Rusu.

”Primăria nu are o evidență reală asupra situației cantitative și calitative nici a plopilor, nici a arborilor în general, din Timișoara, iar intervențiile asupra vegetației au la bază criterii subiective! Registrul local al spațiilor verzi din Timișoara este incomplet, evaluarea vegetației este făcută în perioada 1999-2004, nefiind actualizat și informatizat.

În cazul defrișărilor, recomandăm evaluarea gradului de risc (pericol) pentru fiecare exemplar în parte, folosind metode obiective de măsurare și evaluare a riscului arborilor și, de evaluare a calității lemnului (tomografie acustică+ crearea de imagini 3D).

Degradarea și ulterior prăbușirea arborilor „sănătoși” în timpul fenomenelor meteorologice sunt de cele mai multe ori rezultatele unui management defectuos al vegetației urbane și a intervențiilor iresponsabile pe perioada șantierelor, mai ales în cazul lucrărilor de construcții efectuate asupra drumurilor și trotuarelor, dar și la rețelele edilitare subterane (ex. uscări în masă a exemplarelor mature de arbori în Parcul Pădurice, Parcul Carmen Sylva).

Observăm o lipsă de informare în rândul cetățenilor cu privire la arborii înalți percepuți, mai degrabă a fi un pericol, care aduc numai pagube, neglijând total efectele benefice ale acestora.

Prin urmare, ne dorim ca Primăria Timișoara să nu fie orientată numai spre pretinsul pericol asociat vegetației înalte și, să nu defrișeze toți arborii din Timișoara!”, a declarat Raluca Rusu, în cadrul emisiunii Bună dimineaţa, vest! difuzată la Radio Timişoara.

/// Defrișarea în masă a plopilor este total greșită! ///Referitor la declarațiile primarului Nicolae Robu, cu privire la defrișarea în masă a plopilor din Timișoara (https://debanat.ro/2018/05/pe-langa-plopii-fara-sot-primaria-timisoara-vrea-sa-taie-copacii-care-produc-atata-rau_222998.html), AsoP, Filiala Teritoriala Vest aduce unele clarificări asupra subiectului, prin intervenția președintelui, peis. Raluca Rusu, în cadrul emisiunii Bună dimineaţa, vest! difuzată la Radio Timişoara! – Primăria nu are o evidență reală asupra situației cantitative și calitative nici a plopilor, nici a arborilor în general, din Timișoara, iar intervențiile asupra vegetației au la bază criterii subiective! Registrul local al spațiilor verzi din Timișoara este incomplet, evaluarea vegetației este făcută în perioada 1999-2004, nefiind actualizat și informatizat. – În cazul defrișărilor, recomandăm evaluarea gradului de risc (pericol) pentru fiecare exemplar în parte, folosind metode obiective de măsurare și evaluare a riscului arborilor și, de evaluare a calității lemnului (tomografie acustică+ crearea de imagini 3D). Indicăm Formularul de evaluare a riscurilor la arbori, propus de Societatea Internațională a Arboricultorilor (ISA), prezentat în Ghidul de bună practică pentru administrarea spațiilor verzi (https://drive.google.com/file/d/1T5261df_NqIB9x5bWmq00gz3gzgKacbh/view?usp=sharing), material elaborat de echipa AsoP Romania (http://asop.org.ro/lan-net/publicatii.html). – Degradarea și ulterior prăbușirea arborilor „sănătoși” în timpul fenomenelor meteorologice sunt de cele mai multe ori rezultatele unui management defectuos al vegetației urbane și a intervențiilor iresponsabile pe perioada șantierelor, mai ales în cazul lucrărilor de construcții efectuate asupra drumurilor și trotuarelor, dar și la rețelele edilitare subterane (ex. uscări în masă a exemplarelor mature de arbori în Parcul Pădurice, Parcul Carmen Sylva). – Observăm o lipsă de informare în rândul cetățenilor cu privire la arborii înalți percepuți, mai degrabă a fi un pericol, care aduc numai pagube, neglijând total efectele benefice ale acestora.Prin urmare, ne dorim ca Primăria Timișoara să nu fie orientată numai spre pretinsul pericol asociat vegetației înalte și, să nu defrișeze toți arborii din Timișoara!

Publicată de AsoP, Filiala Teritoriala Vest pe 18 Mai 2018

Comentarii

comentarii