Acasă Actualitate Penalul viceprimar Lațcău, atenționat de polițiști că nu respectă legislația privind datele...

Penalul viceprimar Lațcău, atenționat de polițiști că nu respectă legislația privind datele cu caracter personal

DISTRIBUIȚI

Joi, 9 decembrie, reprezentanții primăriei anunțau că într-un interval de patru zile, între 2 și 5 decembrie, au fost filmate aproape 6.000 de treceri pe roșu de echipamentele de detecție ale sistemului de traffic management. Viceprimarul Ruben Lațcău s-a lăudat inclusiv pe Facebook cu cele 19 GB de date și cinci DVD-uri trimise poliției pentru a-i sancționa pe cei care nu au respectat culoarea semaforului. Reprezentanții IPJ Timiș transmit, însă, că nu se pot da amenzi în baza acestor imagini, dar și că administrația locală poate avea probleme la rândul ei pentru trimiterea acestor informații.

„Am transmis ieri și alaltăieri, atât în format electronic cât și fizic, trecerile pe roșu ale participanților la trafic din Municipiul Timișoara pe perioada 2-5 decembrie. Suntem un oraș care poate să circule civilizat și îmi doresc să fim un oraș care să minimizeze toate accidentele fatale ce pot fi prevenite, iar unul din modurile în care acest lucru poate fi realizat este pur și simplu dacă toți participanții la trafic respectă regulile. Și dacă cu rugămintea și bunul simț nu funcționează, să fie aplicate sancțiuni”, scria, printre altele, Lațcău, pe pagina sa de Facebook.

În replică, polițiștii transmit că amenzile pot fi date doar în baza constatărilor făcute de un polițist rutier prezent la fața locului sau în baza unor înregistrări făcute de aparatele Poliției Române. „Pentru o corectă informare, aducem la cunoștința cetățenilor următoarele informații: potrivit articolului 109 din OUG 195/2002 rep., raportat la art. 6, pct.19 și 20 din același act normativ, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează în două modalități: direct de către polițistul rutier; de către polițistul rutier cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, aflate în dotarea și gestiunea Poliției Române”, transmite IPJ Timiș.

În plus, atunci când administrațiile publice trimit altor instituții date cu caracter personal, cum este și cazul acestor filmări, persoanele vizate trebuie notificate. Din postarea pe Facebook a lui Lațcău, în care de altfel sunt atașate și capturi din filmările în cauză, s-ar înțelege că el a trimis personal aceste imagini oamenilor legii.

„Regulamentul 679/27 Aprilie 2016 privind protecția datelor obligă o autoritate a administrației publice să informeze persoanele vizate despre transmiterea unor date cu caracter personal unei alte instituții în vederea prelucrării acestora de către cea din urmă în calitate de destinatar al datelor”, mai precizează IPJ Timiș.

”Lupta” vicelui Lațcău cu șoferii indisciplinați este culmea ipocriziei.   În vara lui 2019, Ruben Lațcău a comis o contravenție în domeniul rutier, fapt pentru care i-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. A primit o dovadă înlocuitoare, valabilă timp de 15 zile, însă la o zi după expirarea acesteia, Lațcău s-a urcat din nou la volan și a fost prins de polițiști conducând ilegal. Actualul viceprimar a fost obligat la prestarea a 40 de zile de muncă în folosul comunității, pe care însă nu le-a efectuat în totalitate, fiind acum vizat de un nou dosar penal.

Acum este pasibil de o nouă pedeapsă pentru manipularea ilegală a unor date personale.

 

 

Comentarii

comentarii